Lejonen åt upp Vetlanda

SPORTBLADET

Lejonen tog ett mycket stort steg mot klubbens första SM-guld redan i första finalmatchen mot Vetlanda. Trots bortaplan vann Lejonen med 56–40.

– Det hade jag inte trott. Men än är det inte klart, sade Lejonens David Ruud som tidigare vunnit två SM-guld med just Vetlanda.

Foto: Scanpix
Glatt lejon David Ruud var glad som ett... lejon.

Lejonen gick på knock direkt, hade 19–11 efter fem heat. Vetlanda försökte att toppa laget flera gånger utan att lyckas. I stället ökade Lejonen ledningen hela vägen fram till heat 16 och halvtid i den totala matchen. Faktum var att Vetlanda endast lyckades ta poängövervikt i tre av de 16 heaten.

David Ruud var en av Lejonens stora förgrundsfigurer. Han mötte Vetlandas VM-stjärna Jason Crump fyra gånger under matchen och vann tre av dessa inbördes möten.

– Jag har besegrat honom tidigare, men inte tre gånger under samma match. Det måste jag vara väldigt nöjd med, sade Ruud.

”Banan var som den brukar”

Ruud är från Gislaved men har varit med båda gångerna Vetlanda tagit SM-guld under 2000-talet. Han tonade också ner snacket om att banan inte passade hemmalaget lika bra som den brukar göra. På grund av regnrisken var banan täckt dygnet före match.

– Jag tyckte nog att banan var som den brukar vara i Vetlanda. Jag åkte själv på en gammal motor som jag använde när jag körde i Vetlanda och det fungerade bra, sade Ruud och log nöjt.

– Men vi får inte se guldet som klart trots att vi vann. Det är 16 heat kvar att köra och det finns faktorer som kan spela emot oss. Vi vet inte hur vädret blir och banan kanske inte blir som vi vill ha den, fortsatte han i ett försök att dämpa segerglädjen.

I Vetlanda var det bara Jaroslaw Hampel som kom upp i den standard som hemmapubliken är van vid. Jason Crump fick visserligen sista ordet mot Nicki Pedersen i tävlingens avslutande heat men Crump hade annars svårt. Han fanns på banan vid två av Lejonens dubbelsegrar.

– När det handlar om SM-final måste alla prestera på sitt allra bästa och det gjorde inte vi. Okej att banan inte var som förra veckan men vi ska hitta runt ändå, det är vår hemmabana och vi kör oftare här än Lejonen, sade Crump.

”Vi behöver hjälp”

Hur Vetlanda ska göra för att hämta i kapp de 16 poängen Lejonen leder med när andra finalmatchen startar hade Crump inget bra svar på.

– Vi behöver hjälp från alla håll vi kan få, sade han.

Vetlanda kommer att göra en förändring i laget till onsdagens finalretur. Karol Zabik ersätter Peter Ljung.

Sune Karlsson/TT