Jonssons tårar

Dackarna utslaget efter rysare – Vetlanda i final

1 av 6 | Foto: FOTO: TED KARLSSON/SCANPIX
Tung avslutning Dackarnas Andreas Jonsson hade en huvudroll i SM-semifinalen mot Vetlanda. Och efter det avslutande skiljeheatet kunde han blankögd konstatera att det inte blir något SM-guld i år.
SPORTBLADET

VETLANDA. Tidernas mest rafflande slutspelsmatch hade en centralfigur:

Dackarnas Andreas Jonsson fällde först giganten Jason Crump, sedan dittills oslagbare Jaroslaw Hampel.

Men fälldes själv i skiljeheatet – av sin egen eker.

Andreas Jonsson, 28, har blanka ögon efter thrillern.

Egentligen borde uppgiften varit övermäktig, Vetlanda vinner normalt med arton poäng hemma.

Men det här var ingen normal kväll.

– Det var en riktigt spännande match som förare, det var så tajt. Men det känns trist att vi blev snuvade på mållinjen, säger han efter sina två bragdinsatser.

Vann med en meter

I fjortonde heatet kunde Jason Crump ge hemmalaget en närmast ointaglig sexpoängsledning. Då slet Andreas Jonsson åt sig starten, gruffade framgångsrikt med australiensaren i varenda sväng – och vann med en meter.

Men Dackarnas kapten hann inte jubla över triumfen, för två heat senare var situationen ännu kärvare. Med oavgjord totalställning och ett varv kvar av matchen behövde han gå förbi Jaroslaw Hampel – som under kvällen inte hade tappat en enda poäng.

Jonsson hade legat tio meter efter men åt upp polackens ledning bit för bit. Inför sista kurvan var luckan tre meter, men strax före mållinjen gled han förbi.

Derbyt var framme vid ett skiljeheat, det har aldrig tidigare hänt i en semifinal.

”Däcket flög av”

Men där fick Andreas Jonsson för första gången i livet en annan upplevelse.

– Ja, ekern gick av framme vid start, så cykeln ormade sig iväg på grund av att det var punka. Halvvägs in i förstasvängen flyger däcket av fälgen. Jag tror inte att det har hänt under min karriär förut, så det var ju passande att det skulle hända nu, säger han.

Jonssons cykel överlevde inte ens första varvet. I stället fick Crump och Hampel sista ordet när de dubbelvann heatet och drog sitt Vetlanda till final mot Lejonen från Gislaved.

Och för Andreas Jonsson slutade kvällen med två storlopp – som inte var värda någonting.

– Det känns som att vi nästan hade det och bara ville ut och klösa av det sista, men misslyckades. Klart man är besviken, säger han.

FAKTA

SM-finalen

Final 1: Vetlanda Motorstadion, 30 sept.

Final 2: Axelent Arena (Gislaved), 1 okt.

Det här talar för Vetlanda ...

Stjärnorna: Medan Lejonen, åtminstone på bortaplan, står och faller med Nicki Pedersen finns det flera matchvinnare i Vetlanda. Jason Crump, Lee Richardson, Rune Holta, Jaroslaw Hampel ...

Erfarenheten: Finalnerver kan bara botas med rutin – och det finns i överflöd i Vetlanda. Merparten av förarna var med och gjorde klubben till svenska mästare 2004 och 2006.

Vetlanda motorstadion: Elit Vetlanda är ett minst lika fruktat lag på hemmaplan. Smålänningarna är obesegrade i år och har bara förlorat sex hemmamatcher i elitserien sedan 2004.

Det här talar för Lejonen ...

Självförtroendet: 1995 vann Rospiggarna elitserien och därmed SM-guld som nykomling. Det dröjde länge, men i år har Lejonen gjort om bragden. Om några tror på guld är det förarna själva.

Axelent Arena: Laget är obesegrat hemma i Gislaved och det har sin förklaring. Som nykomling har Lejonen en större fördel av sin hemmabana än någon annan klubb i elitserien.

Nicki Pedersen: Dansken är planetens just nu bäste speedwayförare och kan bli guld värd för Lejonen. Ingen annan förare betyder lika mycket för sitt lag. Eller hur, Hammarby?

Sammanställning: Stefan Holm

Stefan Holms Tips: Elit Vetlanda blir svenska mästare.