37-åring klar för VM-serien

”Fattar det knappt”

Foto: Conny Sillén
Magnus Zetterström.
SPORTBLADET

37-årige Magnus Zetterström är klar för VM-serien i speedway 2010. ”Zorro” stod för en jättesensation när han vann kvalfinalen i Coventry trots två dramatiska krascher.

– Jag fattar knappt själv vad jag ställt till med, säger Zetterström till Eskilstuna Kuriren.

Zetterström har bara kört en VM-tävling tidigare under sin karriär. Ett wild card till tävlingen i Avesta 2003 gav en poäng. Nästa år kan dock ”Zorro” se fram emot en fast plats i VM-serien.

– Jag fattar knappt själv vad jag ställt till med, jag är nog lika chockad som alla andra, säger Zetterström.

”Tån kan vara bruten”

Svensken körde strålande hela kvalfinalen i Coventry på fedagen. Han inledde med två heatsegrar och en andraplats innan det blev riktigt dramatiskt i 37-åringens fjärde heat där han kraschade två gånger.

– Det gick på adrenalin efter mina två krascher. Först på presskonferensen efteråt insåg jag hur ont jag hade. Det smärtar i nacken och ena foten, jag tror att en tå kan vara bruten.

Krascherna resulterade i att båda Zetterströms cyklar var skadade och nästa start fick skjutas upp i väntan på att svensken skulle få en av dem i kördugligt skick. Men när ”Zorro” väl kom ut på banan igen så blev det en ny heatseger direkt.

”En enorm omställning”

Zetterström stannade på 14 poäng, samma som australiensaren Chris Holder, och tog hem segern i kraft av seger i förarnas inbördes möte. Därmed att 37-åringen, körandes för Indianerna, klar för VM-serien 2010.

– Det här blir en enorm omställning för mig. Hur många mekaniker behövs, hur stort team i övrigt och så vidare. Det ploppar upp tankar hela tiden. Men självklart ska jag göra allt för att lösa det ekonomiska. Att få köra GP-serien är en dröm.

Fredrik Lindgren blev fyra i kvalet men har just nu en VM-plats i kraft av sin sjundeplats i årets serie. Johan Davidsson är dock utanför VM efter att bara ha tagit tre poäng på fredagen.

ARTIKELN HANDLAR OM