Lågbudgetlaget slåss om SM-guldet

SPORTBLADET

Koka soppa på en spik är svårt, för att inte säga omöjligt.

Bygga budgetlag som lyckas är också svårt, men kan lyckas.

Vargarna har bevisat att pengar inte är allt.

Vice ordföranden Torsten Sahlin är självutnämnd kock i Vargarna. Det är också han som sett till att föreningen fortfarande existerar. Han kom in i klubben 2003 och lånade privat ut två miljoner kronor, en halv har nu betalats tillbaka.

– Visst hade det varit lättare att köra klubben i konkurs och starta om, men det handlade om förtroende mot alla inblandade, säger Sahlin.

Favoritsoppa

Gulasch är numera förarnas favoritsoppa men kockkarriären kunde blivit kort.

– Första gången hade jag med mig fyra påsar olika soppor men bara en kastrull. Jag blandade ihop allting och det blev bra. När folk frågade vad det var kallade jag det hemlig blandning, säger Sahlin.

Sahlin och Vargarnas styrelse är noga med att hålla ekonomin i schack, några hemligheter finns inte i lagbygget. Årets förarbudget låg runt tre miljoner, lägst av alla elitserielag med god marginal.

Polsk-svensk kryddning

Blandningen av de förare som otippat lyckats ta Vargarna till final har en brittisk bas, polsk-svensk kryddning. Förare som bemästrar hemmabanan Kråkvilan bra, men också kan plockar poäng på bortaplan.

– Målet när vi byggde laget var att kunna vinna de flesta hemmamatcherna, och ett par matcher borta. Men det har gått över förväntan, säger sportchefen Michael Olsson.

Där är likheten för finalmotståndarna Lejonen stor. Smålänningarna vann förra året SM-guld otippat, Lejonen var då ruskigt starka på hemmabana. Förutom den spektakulära värvningen av Nicki Pedersen fick Lejonens sportchef Anders Fröjd ta förare ingen annan klubb ville ha. Det lyckades bra då, det har lyckats bra för Vargarna.

”Behöver nog tio poäng”

I de två slutspelsmatcherna på hemmabanan har Vargarna vunnit med 57–39 mot Västervik, 55–40 mot Vetlanda.

Lejonen har vunnit sina slutspelsmatcher på hemmabanan med 55–41 mot Dackarna och 57–39 mot Indianerna.

– Vi behöver nog ha med oss tio poäng från tisdagens final. Senast vi var i Gislaved förlorade vi inte så stort (47–49), säger Olsson.

De lag som vinner totalt över de två finalerna som körs tisdag och onsdag vinner SM-guld.