Djuriskt bra

Nu hyllas Vargarnas supertalang: ’Kan slå vem som helst’

Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Finalrookie Supertalangen Kim Nilsson trivs hos Vargarna, både i Norrköping och på Biologiska museet i Stockholm. I kväll kör han sitt livs första SM-final. Både pappa Tommy och farfar Bernt har blivit svenska mästare i speedway, så han har att brås på.
SPORTBLADET

Ingen rädder för vargen?

Glöm det.

Kim Nilsson och hans lagkamrater har spridit skräck på landets speedwaybanor i år.

Nu ska nykomlingen utmana Lejonen om SM-guldet.

Det finns många förklaringar till att Vargarna sensationellt har nått SM-finalen i speedway.

En av dem heter Kim Nilsson.

– Det finns inga begränsningar för hur bra han kan bli. I år har han visat att han kan slå vem som helst i världseliten, säger Vargarnas lagledare Peter Jansson.

Förmodligen är det ingen tillfällighet att talangen från Haninge har etablerat sig i elitserien och gjort proffsdebut i engelska Newport vid 19 års ålder.

Anrik familj

Farfar Bernt blev svensk lagmästare med Getingarna i början av 1960-talet och pappa Tommy ”Lilltummen” Nilsson radade upp titlar med Getingarna och Stockholm United.

Lejonen är favoriter inför kvällens första final i Norrköping, men Vargarna har skrällt hela säsongen och tänker fortsätta med det.

– Vi siktar på att skaffa oss ett stort försprång hemma. 15 poäng behövs nog för att vi ska klara det, säger framtidsmannen.

Talang i motocross

Hur förklarar du framgången?

– I Vargarna är alla förare lika mycket värda. Det finns ingen fixstjärna som bara tänker på sig själv. Dessutom har vi kul ihop och litar på varandra, säger Kim Nilsson.

Trots att han är uppvuxen i depån började han köra speedway så sent som 2006. Tidigare var det motocross som gällde. Han tillhörde Sverigeeliten och blev som 15-åring tolva i USM.

– Jag började köra cross som treåring, tröttnade lite och ville testa något nytt. Då blev det speedway, säger Kim Nilsson.

I dag ångrar han inte att han bytte mc-sport. Han har fått vittring på sitt första SM-guld och nöjer sig inte med det.

– Jag tittar inte så långt framåt, men på sikt är målet att åka i Grand Prix-serien, säger Kim Nilsson.

FAKTA

Så här avgörs SM-finalen i Speedway

3 saker som talar för Lejonen

Nicki Pedersen

Den regerande världsmästaren ligger bara på sjätte plats i VM-tabellen, men i elitserien saknar han fortfarande övermän. Den danske superstjärnan kan, precis som i fjol, bli guld värd för Lejonen.

Rutinen

Lejonen gör sin andra säsong i elitserien, men det betyder inte att det saknas erfarenhet i laget. Förare som Nicki Pedersen, Mikael Max, David Ruud och David Watt har varit med länge.

Proffsighet

Lejonen, eller snarare lagledaren Anders Fröjd, lämnar inget åt slumpen.

I Norrköping och Gislaved kommer även Leigh Adams och Sbigniew Suchecki att finnas på plats, beredda att hoppa in om någon lagkamrat insjuknar timmarna före finalerna.

Finallaget: Nicki Pedersen, David Ruud, Mikael Max, Piotr Swiderski, Chris Holder, Anton Göthberg, David Watt, Christian Agö.

3 saker som talar för Vargarna

Jämnheten

Vargarna står inte och faller med en förare. Om Scott Nicholls, lagets enda VM-förare, har en dålig dag på jobbet är det alltid någon lagkamrat som kliver fram. Håll ögonen på Tai Woffinden – en av tre 19-åringar i finallaget.

Gulaschsoppa

Jo, du läste rätt. En speedwayförare kommer i regel till arenan, förbereder sina cyklar, kör sina heat, får sitt lönekuvert och skyndar vidare till närmaste flygplats eller färjeläger. Så fungerar det inte i Vargarna. Efter varje match samlas förare och ledare i ett förtält till en husbil för att äta gulaschsoppa och umgås. Det har utvecklat en lagkänsla som ingen klubb kan matcha.

Kråkvilan

Det är där de håller till, Vargarna. Norrköpingslaget är oerhört svårslaget på hemmaplan. Senast Lejonen var på besök blev det förlust med hela 40–56.

Finallaget: Adrian Miedzinski, Adam Shields, Scott Nicholls, Adam Skornicki, Krzysztof Kasprzak, Kim Nilsson, Tai Woffinden, Jonas Andersson.

Så här körs SM-finalen

I dag: Vargarna–Lejonen i Norrköping. I morgon: Lejonen–Vargarna i Gislaved.

Tipset: Lejonen förlorar knappt i Norrköping, men avgör SM-finalen genom att vinna stort i returen på Axelent Arena.

TV: C+ Sport 1, 19.00