Sportbladet summerar premiäromgången

Foto: Björn Tilly, Bildbyrån
Rospiggarnas Kauko Nimeinen och Vetlandas Jonas Messing har gått omkull.
SPORTBLADET

Sportbladets speedwayexpert Stefan Holm summerar premiäromgången av elitserien.

Gårdagens resultat: Dackarna–Västervik 59–37, Piraterna–Varg­arna 60–36, Rospiggarna–Elit Vetlanda 41–55, Lejonen–­Indianerna 60–36.

Floppen

Förra säsongen var VM-föraren Tai Woffinden, bokstavligt talat, silver värd för Vargarna. Lika bra som han var då, ­lika dålig var han i går. Den unge britten blev sist i sina samtliga tre heat när Vargarna förnedrades av Piraterna (60–36).

Nyförvärvet

Rune Holta lämnade Indianerna och skrev på för Dackarna. Den namnteckningen kan bli guld värd för Målillaklubben. Norrbaggen tog 14+1 poäng i debuten.

Återbudet

Nyfikenheten på Piraternas ryske Grand Prix-stjärna Emil Sajfutdinov är stor, inte minst i Motala. Tyvärr missade fjolårets VM-trea elitseriepremiären på grund av den hjärnskakning han ådrog sig i Polen i söndags. Ersättaren Damian Balinski är inte lika het, om man säger så.

Föraren

Piraternas Antonio Lindbäck är snart tillbaka i Grand Prix-cirkusen.

Åtminstone om han fortsätter att ­köra som i går. 24-åringen inte bara vann sina samtliga heat. Väl i ledning körde han ifrån alla konkurrenter.

Junioren

I slutet av augusti förra året kraschade supertalangen Dennis Andersson och bröt två kotor i ryggen. Det var inte slutet på 18-åringens karriär. I går bidrog han med nio poäng på fyra heat när Lejonen krossade Indianerna hemma i Gislaved (60–36).

– Motorerna, teamet, jag... Allt har fungerat bra den här säsongen. Årets mål är att vinna junior-SM, ­säger Dennis Andersson, som bor i Avesta där han är granne med en inte helt okänd Tony Rickardsson.

Publiksiffran

Det bor en si så där 1 900 människor i Målilla. Det hindrade inte att ­4 640 speedwayälskare sökte sig till G & B Arena för att se Dackarna slå Västervik med 59–37. Det är, som ni förstår, inte bara förarna som har längtat till elitseriepremiären.

Slagpåsen

Rospiggarna i Orionparken brukar vara en tuff uppgift, men inte i år. 41–55 mot Elit Vetlanda var förmodligen bara början på en dyster säsong. Polacken Wieslaw Jagus, som värvades för att ersätta Greg Hancock, tog fem poäng på lika många heat.

Snabbaste sortin

80 meter, på sin höjd 100. Sedan var det färdigtävlat för Dackarnas evighetsmaskin Peter Karlsson. 40-åringen hakade ihop med Västerviks Chris Harris i sitt första heat och brakade in i sargen.

– Han var allmänt blåslagen, hade ont i ett knä och en arm, berättar Jörgen Kling, Dackarnas klubbchef.

ARTIKELN HANDLAR OM