”Emil måste vila”

Andreas Jonsson ger råd
åt sin ryske lagkamrat

SPORTBLADET

Emil Sajfutdinov ligger sjua i VM-tabellen, men fjolårets bronsmedaljör kommer inte att finnas på plats på Parken för att ta nya VM-poäng.

Ett armbrott hindrar honom från att tävla och Andreas Jonsson som är lagkamrat med ryssen i den polska ligan har bara ett råd att ge:

– Han måste vila tills han är helt återställd innan han kommer tillbaka.

Foto: SGP, SVT24, Youtube
Emil Sajfutdinov kraschar och bryter armen vid GP:t i Prag.

Det var vid VM-tävlingen i Prag som Emil Sajfutdinov kraschade så illa att han bröt vänsterarmen. Ryssen opererades direkt efter skadan och får nu vila från tävlandet, rapporter säger att han kan bli borta så länge som åtta veckor.

De är visserligen arga rivaler i VM-serien, men i den polska ligan där de båda kör för Bydgoszcz, är Andreas Jonsson lagkamrat med Emil Sajfutdinov.

Vila ordentligt är nyckeln

– Att förlora Emil är inte alls bra för laget, han är ju vår poängmaskin. Men mitt råd till honom är att han måste vila tills han är helt återställd innan han kommer tillbaka, säger Jonsson till webbplatsen speedwaygp.com.

Att ta sig tillbaka efter en skada är tungt, förklarar Jonsson.

– När man kommer tillbaka efter en skada tar det alltid ett par veckor eller till och med en månad innan man kan köra som man gjorde innan kraschen. Får man en sådan skada som Emil, tappar man muskler i armen och man är inte lika stark psykiskt som innan. Man tvivlar på att man kan hålla cykeln och man är inte säker på det man ska göra.

– Det här är den största skadan Sajfutdinov haft och det kommer att ta längre tid än de två månader han är borta innan vi får se den gamle Emil igen, säger Andreas Jonsson.

Emil Sajfutdinovs plats vid GP:t i Köpenhamn kommer att tas över av Piotr Protasiewicz.