Speedwayfesten

Lindgren om den galna tävlingen: ”Stämningen är grym”

Foto: Foto: Getty images
MILLENIUM STADIUM Den gigantiska multiarenan i Cardiff invigdes 26 juni 1999.
SPORTBLADET

BÅSTAD. Grand Prix-racet på Millennium Stadium skiljer sig från alla andra VM-deltävlingar i speedway.

Där, i Cardiff, för publiken betydligt mer oväsen än förarna.

– Man får hålla för öronen trots att man har hörselproppar, säger svenskhoppet Andreas Jonsson.

I normala fall är det förarna som står för underhållningen, men när VM-cirkusen stannar till i Cardiff njuter speedwaystjärnorna lika mycket av publiken.

Åskådarna på Millennium Stadium skapar en ljudkuliss som saknar motstycke inom rundbanesporten. När fansen tömmer lungor och tutor på den takförsedda multiarenan tränger ljudet igenom förarnas hjälmar.

– Ja, det kan faktiskt vara svårt att höra hur cykeln går och det händer bara här, säger Fredrik Lindgren.

Tvåa i fjol

Förra året, då Lindgren blev tvåa efter Jason Crump, samlades 42 000 speedwayälskare på läktarna.

Det kan jämföras med de 12 505 personer som såg VM-deltävlingen på Ullevi tidigare i år.

Den unika stämningen får förarna att längta tillbaka till superarenan vid Westgate Street i centrala Cardiff, där det har körts VM-speedway sedan 2001.

”Riktigt coolt”

– Om jag ska rekommendera den som är speedwayintresserad att åka till en tävling är det hit. Det är riktigt coolt och riktigt högljutt. Det är otroligt mäktigt att komma från depån, närma sig banan och se allt folk. Det blir en riktig gladiatorkänsla, säger Andreas Jonsson.

Både han och Fredrik Lindgren tycker att Grand Prix-racet i Cardiff är årets häftigaste tävling.

– Ja, det är en upplevelse. Med 40 000-50 000 galna britter blir det drag. Stämningen är grym, säger Lindgren.

”Speedwayens nummer ett”

Den tredje svensken i VM-serien, 38-årige debutanten Magnus Zetterström, har tidigare varit på Millennium Stadium som åskådare.

– Tävlingen i Cardiff är alla förares dröm. Det är klart att man vill ta del av det. Det här är speedwayens nummer ett, säger Magnus Zetterström.

FAKTA

Här är superarenan

Jättearenans tre etager rymmer sammanlagt 74 500 sittplatser. Förra året besökte över 40 000 personer VM-deltävlingen i Cardiff. Ljudet från de galna fansen gör att förarna knappt kan höra ljudet från sina egna cyklar – vuvuzelorna kan slänga sig i väggen!

Taket som omsluter speedwayspektaklet stänger in publikens jubel och förhöjer ljudkulissen. Taket är avtagbart och är det andra av sitt slag i Europa. Att öppna det 105 x 80 meter stora taket tar 20 minuter.

Gräsplanen är 120 x 79 meter stor, vilket täcker en yta av 9 480 kvadratmeter. Under bygget av Millenium Stadium gick det bland annat åt 40 000 ton betong och 12 000 ton konstruktionsstål. Bygget påbörjades 1997 och avslutades 1999.

Millennium Stadium är så mycket mer än nationalarena för Wales fotbolls- och rugbylandslag. Här har det spelats FA-cupfinaler, arrangerats boxningsgalor, spelats cricket och hållits konserter med bland andra Madonna, Tina Turner, Bruce Springsteen och Rolling Stones.

Arenan rymmer 15 barer och 23 ställen för försäljning av mat och dryck för att hålla publiken på gott humör. Som tur är finns även 760 stycken toaletter och 640 handfat till besökarnas förfogande. Sju hissar, tolv rulltrappor och 1 131 dörrar finns även i Cardiffs superarena.