Peter Jansson tar över speedwaylandslaget

Daniel Nelson hoppar av som förbundskapten

SPORTBLADET

Arbetsbördan blev för stor för förbundskaptenen Daniel Nelson. En vecka innan lag-VM kliver han av. Han ersätts av Peter Jansson.

Foto: Bildbyrån
Vargarnas lagledare Peter Jansson tar över som förbundskapten när Daniel Nelson kliver av.

Daniel Nelson hoppar av som förbundskapten i speedway. Arbetsbelastningen blev för hög.

– Jag orkar helt enkelt inte med all planering och alla resor själv. I Danmark har man en heltidsanställd förbundskapten som dessutom har några medhjälpare. Jag har ett civilt jobb vid sidan av mitt uppdrag, säger Nelson till nyhetsbyrån TT.

Jansson ersätter

Peter Jansson tar över som förbundskapten för resten av året. Hur det blir sedan återstår att se. Svemo, Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, funderar på att anställa en förbundskapten.

– Förbundskapten är det största man kan bli som lagledare och jag hoppas också kunna utvecklas själv som ledare, säger Jansson som även är lagledare för Vargarna samt förbundskapten för det svenska isracinglandslaget, till TT.

Oklart vilka som ställer upp

Om en dryg vecka är det dags för lag-VM. Men vilka förare som Peter Jansson kan få med i det svenska laget var in i det längsta oklart.

De många frågetecknen har hängt på det internationella motorcykelförbundets besked om vilken ljuddämpare som ska användas under lag-VM. Flera av de främsta svenska förarna anser att den nya ljuddämpare som är aktuell är farlig, och de hade meddelat att de skulle tacka nej till lag-VM om FIM beslutade att köra med den nya dämparen.

Det blev dock inte aktuellt med någon förarbojkott sedan FIM gett klartecken för de gamla ljuddämparna vid lag-VM.

– Ett tag var jag inställd på att det inte skulle bli någon tävling, nu är det bara att ställa om sig. Jag har hela tiden velat köra lag-VM, säger Andreas Jonsson till TT.

Sverige kommer att möta Finland, Australien och England den 26 juli i King's Lynn i England. Den andra semifinalen i lag-VM körs redan den 24 juli i Gorzow, Polen och där möts Ryssland, Polen, Tjeckien och Danmark.

Sverige har lottats med gul bana medan Finland har röd, Australien blå och England vit. I det andra mötet har Ryssland röd bana, Polen blå, Tjeckien vit och Danmark gul.

ARTIKELN HANDLAR OM