Sverige enkelt till final i lag-VM

Zetterström hjälte

SPORTBLADET

Sverige hade inga problem alls att ta en av de två återstående platserna i lag-VM-finalen i speedway. Sverige blev tvåa i race off efter Danmark, men med god marginal före Australien och Ryssland.

– Vi är mycket nöjda med andraplatsen. Alla gjorde sitt jobb, sade svenske lagkaptenen Magnus Zetterström.

Till skillnad från måndagens kval fick Sverige en smakstart. Fredrik Lindgren visade vägen i det första heatet genom att vinna före dansken Kenneth Bjerre som normalt inte tappar många poäng i Vojens. Att Lindgren vann trots ytterbana gjorde inte saken sämre.

Andreas Jonsson, som var tillbaka efter skada, följde upp med en storstilad körning i fjärde heatet när han åkte upp sig från sista till första plats. Jonsson visade direkt att han trivs ypperligt i Vojens, något som bådar mycket gott inför lördagens final.

Hala banor

Efter första omgången av fem, hade Sverige trots dåliga startbanor ryckt åt sig en ledning på fem poäng före Australien och sju före Danmark. Ryssland blev avsågat direkt.

– Personligen gillar jag inte när banorna är så hala som denna är. Men vi hittade de rätta inställningarna direkt och alla var med och bidrog med poäng, sade svenske lagkaptenen Magnus Zetterström.

Sverige tappade lite i poängplockartempo efter den strålande starten och efter halva tävlingen var Danmark förbi. Sverige hade dock ett relativt betryggande försprång till Australien under hela tävlingen och finalplatsen var aldrig i fara. Danmark vann på 49 poäng, Sverige hade 47, Australien 36 medan Ryssland stannade på 19.

– Nu får vi tack ett snack om vi ska träna inför finalen eller inte, sade Zetterström.

Zetterström bäst

Bäste poängplockare i Sverige blev Zetterström med tolv poäng, en mer än Fredrik Lindgren.

För Australien är givetvis den missade finalplatsen en missräkning. Men när Jason Crump valde operation i stället för lag-VM och Leigh Adams tackade nej tappade Australien i slagstyrka. Laget har precis inlett en generationsskifte och blir mycket giftiga inom några år.

I lördagens final möts Danmark, Sverige samt de två tidigare finalklara Polen och Storbritannien. Polen kommer att vara skyhöga förhandsfavoriter.

TT