Lindbäck och Lindgren VM-klara

Tillbaka i VM-serien

SPORTBLADET

Antonio Lindbäck är tillbaka i VM-serien i speedway. Han får dessutom sällskap av Fredrik Lindgren som säkrade sin VM-plats i ett rysligt spännande omkörningsheat.

Tredje förare att klara VM-biljett 2011 var unge ryssen Artem Laguta, som vann tävlingen.

Antonio Lindbäck inledde kvalet i Vojens lite darrigt med en enpoängare. Sen fick han upp farten rejält och radade upp tre raka heatsegrar. Precis som i lag-VM hittade han fart långt ut i banan och även om han inte var med riktigt från start var han först över linjen.

– Detta är det jag har siktat på hela säsongen, sade Lindbäck till Dk4.

Som ordinarie

Lindbäck har rutin från VM-speedway sedan tidigare. Han körde som ordinarie i VM-serien 2005-2007 och har totalt kört 33 VM-tävlingar och har nått sex finaler. Än saknas dock en VM-delseger.

Efter säsongen 2007 tappade Lindbäck all lust på speedway. Han hade inte bara problem på banan utan även i sitt privatliv, åkte bland annat dit för rattfylla. Säsongen 2008 körde Lindbäck i allsvenskan, men han har de två senaste åren kommit tillbaka allt starkare och är numera starkare som person och mer rutinerad som förare.

Bara tre poäng

Fredrik Lindgren hade åtta poäng efter tre heat och såg ut ganska enkelt kunna klara sitt avancemang. Men Lindgren skrapade bara ihop tre poäng i sina två avslutande heat och tvingades till omkörning, mot Magnus Zetterström och Janusz Kolodziej.

Lindgren tog starten men blev passerad av Kolodziej på första varvet och VM-platsen såg ut att vara på väg bort. Då satsade Lindgren allt på ett kort och lyckades passera polacken. Sen höll han ledningen enkelt heatet ut.

– Jag är så himla glad att jag klarade omkörningen, sade Lindgren till Dk4. Jag gjorde bort mig några gånger tidigare under kvällen så det var skönt att det ändå gick vägen.

Ventilfjädrarna

Lindgren hade ingen bra tävling i Vojens under lag-VM men han gillar ändå den danska banan.

– I lag-VM hade jag problem med ventilfjädrarna, så det var inget som påverkade mig, sade Lindgren.

Magnus Zetterström slutade trea i omkörningen om tredjeplatsen, blev femma i tävlingen, och kommer som sämst att vara andrareserv i nästa års VM. Men han har också chansen att ta en ordinarie VM-plats genom att bli bland de åtta första i den pågående VM-serien. Zetterström är just nu på 13:e plats i VM-serien, nio poäng efter Andreas Jonsson som har den åttonde och sista VM-platsen.

Vetlandas Tomas H Jonasson plockade nio poäng men var utan chans till avancemang redan innan sitt sista heat som han vann.