Nya tv-avtalet värt nio miljoner kronor

Pengaregn över svensk speedway: ”Vi är lyckligt lottade”

Foto: Bildbyrån
Pengarna som det nya tv-avtalet ger kommer dels att gå till elitserieklubbarna, dels till att utveckla den svenska speedwayligan.
SPORTBLADET

Canal plus ska sända matcher från elitserien i speedway i ytterligare tre år.

Sportbladet kan ­avslöja att det nya tv-avtalet ger Svemo och ligaklubbarna 9 miljoner kronor.

– Vi är lyckligt lottade, säger Börje Bellinger, ordförande i Serieföreningen svensk speedway.

Många elitserieföreningar har ekonomiska problem, men nu kan de räkna med hjälp från centralt håll. Det nya avtalet med Canal plus ger det svenska motorcykelförbundet, Svemo, många sköna miljoner.

”Är mycket pengar”

Enligt Sportbladets källor ska tv-kanalen betala 2,75 miljoner under 2011, 3 miljoner 2012 och resterande 3,25 miljoner under 2013.

– Det är mycket pengar. Det är vi, fotbollen och ishockeyn som får betalt för att visa upp oss. Det måste betyda att produkten är attraktiv, säger Börje Bellinger.

Elitserieklubbarna kommer att få dela på runt en miljon kronor om året. Stora summor ska också satsas i ett nytt bolag, som bland annat ska ägna sig åt marknadsföringsfrågor.

Vill bli bäst i världen

– Nu kan vi utveckla ligan och starta projekt som Svemo äger men klubbarna är delaktiga i. Målsättningen är att återskapa världens bästa liga, säger Börje Bellinger.

Canal plus, som sänder elitseriespeedway för tredje säsongen, har i dagsläget över en miljon abonnerande hushåll i Norden, varav över hälften

i Sverige.

– Vår tyngdpunkt ligger på fotboll och ishockey, men det är kul att ha något annat med folkfester ute i landet. Speedway är en fantastisk tv-sport, säger programdirektör Mats Örbrink.