Rospiggarna lämnar elitserien självmant

Kliver ner i allsvenskan
för att klara ekonomin

Greg Hancock körde 15 säsonger för Rospiggarna innan han bytte klubb. Nu lämnar Rospiggarna elitserien för att rädda sin ekonomi.
SPORTBLADET

Elitserielaget i speedway, Rospiggarna, väljer att frivilligt lämna elitserien för allsvenskan till nästa säsong.

Styrelsen tog beslutet på måndagskvällen och det främsta skälet är ekonomin.

Vill inte riskra klubben

– Vi vill inte riskera klubben, riskera att tvingas sätta den i konkurs. Vi stannar hellre upp och tankar än fortsätter och bara hoppas att bensinen räcker, säger styrelseledamoten Göran Lindblom till Norrtelje Tidning.

– I år gör vi nollresultat, så det handlar inte om en akut situation.

Rospiggarna har kört 15 år i följd i elitserien. Årets säsong kostar speedwayklubben 4 miljoner kronor. Att ta klivet ner till allsvenskan innebär en dryg halvering av kostnaderna.

– Det blir mer hanterbart för klubben. Vi kan inte få ut mer ekonomiskt, det finns inte fler sponsorer i vår region.

Klubbens lagledare Mikael Teurnberg har förståelse för beslutet.

– Sportsligt sett är det tråkigt, men jag står bakom det här beslutet till hundra procent. Vi har inte realistiska möjligheter att få in de pengar som krävs för att köra i elitserien.Klubben har haft många tuffa år nu på slutet och någon gång måste man kanske inse att det inte går längre, säger han till Norrtelje Tidning.

Lagledaren blir kvar

Teurnberg uppger att han stannar i klubben.

– Jag tycker att det ändå kan bli en intressant säsong eftersom man i allsvenskan ofta jobbar mer med unga talanger och sådant gillar jag, säger han till Norrtelje Tidning.

Hur det blir med förartruppen är oklart, 18-årige Timo Lahti har treårskontakt med Rospiggarna men har varit utlånad till Masarna och ser ut att bli kvar.

– Ben Barker hade ju ett år kvar på kontraktet men det bryts nu när vi inte längre kör i elitserien, förklarar Teurnberg som nu måste kontakta förarna för att höra vilka som är villiga att stanna när laget flyttar ner i allsvenskan.

TT, Johanna Mörtberg

ARTIKELN HANDLAR OM