Nytt storbråk i polsk speedway

”Hela situationen förvirrad”

Foto: Bildbyrån
Tomasz Gollob
SPORTBLADET

Så var det dags igen för bråk om den nya ljuddämparen i speedway. Ett beslut i polska förbundet, PZM, kan innebära att VM-serien och svenska elitserien körs utan polska förare.

– Hela situationen är förvirrad men polska förbundet är starkt, säger svenske VM-föraren Andreas Jonsson.

Inför förra säsongen fick förarna det internationella och de nationella förbunden att backa när det gällde ljuddämparna. Inför denna säsong har de allra flesta varit inställda på att köra med nya ljuddämpare.

Därför kom beslutet i Polen som en bomb; i polska tävlingar ska den gamla ljuddämparen användas och polska förare ska inte köra med den nya.

– Många polacker tror att övriga förbund ska följa efter. Det polska förbundet har tidigare varit starkt, säger Andreas Jonsson som finns i Zielona Gora på träningsläger.

– Här är det inte bara förare som protesterat mot den nya dämparen. En namninsamling som 16 000 fans skrivit på har också lämnats till förbundet, fortsätter Jonsson.

Svemo kallsinnigt

Men det svenska förbundet Svemo, är helt kallsinniga för att följa det polska beslutet.

– Vi måste ta hänsyn till de miljökrav som ställs. Vi kommer inte att ändra oss. Inte en chans säger Svemos generalsekreterare Per Westling till TT.

Det polska beslutet innebär att regerande världsmästaren Tomasz Gollob, VM-tvåan Jaroslaw Hampe, fyran Rune Holta och wild card-föraren Janusz Kolodziej inte kommer att kunna åka VM-serien på den nya dämparen.

– Redan i november skrev vi på kontrakt där vi accepterade de tekniska reglerna i VM-serien, berättar Jonsson. Så med tanke på det känns det väldigt sent att agera redan nu.

– För oss förare som kör i VM och Sverige blir det svårt med Polen också. Då måste vi ha extra motorer och dämpare bara för Polen. Just nu känns hela den här affären förvirrad, säger Jonsson.

Bred lösning

Beslutet i Polen kommer att ge andra förbund och arrangörer mycket jobb.

Vem som får chansen att köra VM-serien vet ingen i dagsläget; först på reservlistan finns svenskarna Magnus Zetterström och Tomas H Jonasson.

Vad som händer med de tre planerade VM-tävlingarna i Polen, bland annat premiären i Lezsno den 30 april, samt lag-VM-finalen är också frågor som ännu inte har svar.

Vad som händer i den svenska elitserien om polska förare inte kan köra blir säkert en het fråga. I regerande mästarlaget Vetlanda ingår både Hampel och Kolodziej.

– Just nu är jag på semester och kan inte kommentera detta. Men det måste i vilket fall som helst till en mycket bred lösning, säger Vetlandas sportchef Bosse Wirebrand.

Holta inte förvånad

Norrmannen Rune Holta, som i speedway tävlar på polsk licens, är inte förvånad över det polska utspelet.

– Här i Polen är inte kontrakt värda speciellt mycket, säger han.

Holta har under många säsonger tävlat på polsk licens. Det har givit honom chansen att vinna lag-VM, bland annat. Men i dagsläget är han inte speciellt nöjd. Holta vill till varje pris köra både i den svenska ligan och VM-serien.

– Jag ska köra VM, det har jag ju kontrakt på, precis som i den svenska ligan, säger Holta som tillhör Dackarna i Sverige.

– Jag har varit i Polen ganska många år nu och har lärt mig hur kulturen fungerar här. I Norden gör man allt för att hålla skrivna kontrakt, här är de inte värda speciellt mycket, fortsätter han.

Holta berättar också att ha ska se över möjligheterna att eventuellt kunna byta till norsk licens igen, och att alla polska förare inte alls är positiva till beslutet i PZM.

– Jag tror det handlar om att vissa förare inte fått till sina cyklar, men det är ju sånt som kommer efter några tävlingar. Själv har han testat mycket med nya dämparen och jag tror att det går fortare med nya dämparen på hala banor, säger Holta.

FAKTA

Polska förare i elitserien

Dackarna: Rune Holta, Rafal Szombierski.

Hammarby: Tomasz Gollob, Grzegroz Walasek, Robert Kosciecha.

Indianerna: Piotr Protasiewicz, Grzegorz Zengota.

Lejonen: Piotr Swiderski, Daniel Pytel.

Piraterna: Rafal Dobrucki, Maciej Janowski, Przemyslaw Pawlicki.

Vargarna: Adrian Miedzinski, Krzysztof Kasprzak, Adam Skornicki.

Valsarna: Tomasz Gapinski, Adrian Gomolski, Krzysztof Jablonski

Vetlanda: Jaroslaw Hampel, Janusz Kolodziej.

Västervik: Sebastian Ulamek, Rafal Okoniewski, Tomasz Jedrzejak. (TT)

TT