Fröjd fortsätter – blir lagledare för Bajen

”Jag hade bestämt mig för att sluta”

Foto: Scanpix.
Anders Fröjd.
SPORTBLADET

Speedwayprofilen Anders Fröjd tvingades nyligen bort från Lejonen.

Nu är han tillbaka i elitserien – som lagledare i Hammarby.

– Jag hade bestämt mig för att sluta, men Hammarby tjatade hål i huvudet på mig, säger han till Sportbladet.

Anders Fröjd hjälpte Lejonen till tre raka SM-finaler, men i början av mars blev han uppsagd från jobbet som lagledare och sportchef.

– Vi är inne i besparingens tid. Det är inte roligt att säga upp folk men vi måste se till Lejonens bästa, förklarade Joakim Olsson, klubbens vd.

Anders Fröjd tänkte sluta med speedwayen men kommer i år att fungera som lagledare i Hammarby, nykomlingen som värvade världsmästaren Tomasz Gollob.

Han ersätter Patrik Olsson, som av hälsoskäl kommer att få en annan roll i klubben. I lagledningen ingår även polacken Piotr Zyto.

Bajen i knipa

Hammarby har uppvaktat Fröjd sedan det blev klart att han inte har någon framtid i Lejonen.

– I torsdags, efter 25 förfrågningar, bestämde jag mig för att tacka ja. Fredrik (Edberg) är avstängd och Patrik har drabbats av sjukdom. Hammarby sitter i knipa och då vill jag hjälpa till, säger Anders Fröjd till Sportbladet.

– Det ska bli roligt och intressant. I laget finns många bra förare och många som blandar och ger.

”Bra material”

Hammarby som klubb är ny för göteborgaren, men förarna är inga nya bekantskaper.

– Walasek (Grzegorz) är en personlig vän och Simon Stead hade jag i Masarna. Han är en av de trevligaste speedwayförare som finns. Laget är ålderstiget men de flesta har Janne Andersson som trimmare, vilket känns bra. Då vet jag att de har bra material. Det är oerhört viktigt med tanke på de nya ljuddämparna, säger Anders Fröjd, som även har ett förflutet i Kaparna.

Elitserien inleds den 3 maj. I första omgången möter Hammarby, just det, Lejonen på bortaplan. Om någon har koll på motståndarlaget är det Anders Fröjd.

– Den blir fin, den matchen, säger han.

Hammarby har skadeproblem trots att speedwaysäsongen ännu inte har startat på svensk mark. Simon Stead är axelskadad och Andriej Karpov bröt nyckelbenet i en krasch i går. Båda förarna kommer att missa premiären.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway