Holm: Elitserien var länge som facebook

”Alla som ville fick vara med”

Foto: Foto: Scanpix
Crump och Elit Vetlanda är starkast på pappret.
SPORTBLADET

Jag ogillar låneord från engelskan men det finns ett undantag.

Play out.

Det betyder, väldigt fritt översatt, att elitserien i speedway blir extremt spännande i år.

De som påstår att de senaste säsongerna har varit rafflande är samma människor som placerar filmer som ”Dum & dummare” och ”Ett päron till farsa” i rysarfacket.

Det har, just det, varit lite komedi över svensk speedway. De klubbar som har ramlat ur högsta serien är de som har gasat i blindo och kraschat mot sina egna skuldberg – Kaparna 2007, Masarna och Hammarby 2008, Smederna 2009 och Rospiggarna 2010.

I princip resten av lagen, de överlevande men inte alltid välmående, har gått till slutspel. Ja, elitserien var länge som Facebook och allsång på Skansen. Alla som ville fick vara med.

Förra året gick sex av nio lag vidare till SM-slutspelet, fördelade i två kvartsfinalgrupper. Att 67 procent av lagen i en liga går till slutspel är galenskap, men för att hitta något ännu tokigare behöver vi bara backa bandet ytterligare ett år.

2009 var det inte nog med att sex lag gick till slutspel. Upplägget innebar att ett lag kunde förlora kvartsfinalen men ändå avsluta säsongen som svenska mästare.

Det var, tack och lov, då det.

Kvartsfinalerna skrotade

Under vintern har de styrande ägnat sig åt något så ovanligt som sund tankeverksamhet, både när det gäller det sportsliga och det ekonomiska.

Jag trodde inte att det var möjligt, men speedwaypamparna har visat att det går att öka spänningen och samtidigt spara pengar utan att byta elbolag.

Tack för det.

2011 kommer jag att minnas som året då jag fick tron på svensk speedway tillbaka.

Kvartsfinalerna har skrotats vilket innebär att ”endast” fyra lag går till SM-slutspel. Tabelljumbon tvingas lämna speedwayens finrum och lagen på plats 5 till 8 kommer att göra upp i ett så kallat play out.

I praktiken innebär det dubbelmöten mellan femman och åttan och sexan och sjuan. De förlorande lagen möts i en ödesmatch där förloraren mister sin elitserieplats.

Play out är alltså en cuptävling där ingen vill gå vidare. Det är brutalt och häftigt och innebär att det inte kommer att köras en enda match som inte gäller något.

Slut med resultat som 65–31

Matcherna i sig kommer dessutom att bli jämnare än någonsin. Det första nomineringsheatet, alltså heat nummer 15, är nämligen bortplockat för att klubbarna ska spara pengar.

Det kommer att bli kännbart för lagen med många toppåkare, som mästarlaget Elit Vetlanda. Under fjolårets 22 matcher förlorade smålänningarna bara heat 15 tre gånger. Poängskörden totalt blev 84–48, vilket är lika imponerande som skrämmande.

I år kommer vi att slippa resultat som 69–27, 65–31 och 63–33.

Tack för det också.

Speedwayälskarna vill ha spänning, så vad väntar vi på?

Släpp förarna loss, det är vår.

FAKTA

SPORTBLADET RANKAR: DE BLIR BÄST I ÅRETS ELITSERIE

1. ELIT VETLANDA

Truppen: Damian Balinski (Ny från Piraterna), Jason Crump, Matej Ferjan (Senast i Indianerna), Jaroslaw Hampel, Patrick Hougaard, Thomas H. Jonasson, Janusz Kolodziej, Martin Vaculik.

Så gick det i fjol: Tvåa i elitserien, besegrade Lejonen i SM-finalen.

Kommentar: Förare som Crump, Hampel, Jonasson och, inte minst, Koldziej, är en garanti för framgång. Mycket talar för att Elit Vetlanda försvarar SM-titeln, trots att Lee Richardson har lämnat klubben.

2. DACKARNA

Truppen: Hans Andersen, Rune Holta, Andreas ­Jonsson, Daniel King (Vargarna), Ricky Kling, Fredrik Lindgren, Artur Mroczka (Lejonen), Jurica Pavlic (Elit Vetlanda).

Så gick det i fjol: Etta i elitserien, förlorade semifinalen mot Elit Vetlanda.

Kommentar: Hans Andersen bröt fotleden under en löprunda och missar säsongsinledningen, men det är i höst det gäller och då är Dackarna ett av slutspelslagen. Får VM-stjärnorna Jonsson, Lindgren och Holta till det samtidigt kan SM-guldet mycket väl hamna i Målilla.

3. VARGARNA

Truppen: Maksims Bogdanovs (Masarna), Michael Jepsen Jensen, Krzysztof Kasprzak, Adrian Miedzinski, Nicki Pedersen (Lejonen), Lee Richardson (Elit Vetlanda), Adam Skornicki, Tai Woffinden.

Så gick det i fjol: Sjua i elitserien.

Kommentar: Norrköpingslaget missade slutspelet förra säsongen, men det lär inte hända igen. Med förare som Woffinden, Pedersen, Miedzinski, Kasprzak och Richardsson kan Vargarna utmana Smålandsklubbarna om guldet.

4. INDIANERNA

Truppen: Simon Gustafsson, Joonas Kylmäkorpi (Västervik), Niels Kristian Iversen, Antonio Lindbäck (Piraterna), Bjarne Pedersen, Piotr Protasiewicz, Ryan Sullivan (Rospiggarna), Grzegorz Zengota (Dackarna).

Så gick det i fjol: Femma i elitserien, trea i kvartsfinalgrupp 2.

Kommentar: Indianerna har förlorat tre förare till nykomlingen Hammarby, men det betyder inte att truppen är sämre än i fjol. Snarare tvärtom. Nyförvärven Antonio Lindbäck och Ryan Sullivan har förutsättningar att bli publikfavoriter i Sannahed utanför Kumla.

5. LEJONEN

Truppen: Dennis Andersson, Kenneth Bjerre (Senast i Dackarna), Troy Batchelor, Chris Holder, Leon Madsen (Indianerna), David Ruud, Piotr Swiderski, Darcy Ward (Ny i elitserien).

Så gick det i fjol: Fyra i elitserien, förlorade SM-finalen mot Elit Vetlanda.

Kommentar: Med Leigh Adams, Nicki Pedersen och Dave Watt på förlustkontot lär inte säsongen avslutas med ytterligare en SM-final, men Lejonen kan mycket väl nå slutspelet. Gislavedsklubben har tre intressanta nyförvärv i Bjerre, Madsen och, inte minst, juniorvärldsmästaren Darcy Ward.

6. VALSARNA

Truppen: Krzysztof Buczkowski (Rospiggarna), Tomasz Gapinski, Adrian Gomolski (Elit Vetlanda), Artem Laguta, Grigorij Laguta, Daniel Nermark, Scott Nicholls (Vargarna), Dave Watt (Lejonen).

Så gick det i fjol: Åtta i elitserien.

Kommentar: Anders Mellgren har lämnat moderklubben, men det tomrummet kommer Dave Watt och Scott Nicholls att fylla med råge. Valsarna kan mycket väl bli årets överraskning.

7. PIRATERNA

Truppen: Jonas Davidsson, Rafael Dobrucki, Greg Hancock, Maciej Janowski, Jesper B. Monberg (Rospiggarna), Przemyslaw Pawlicki (Rospiggarna), Emil Sajfutdinov, Linus Sundström.

Så gick det i fjol: Trea i elitserien, förlorade semifinalen mot Rospiggarna.

Kommentar: Lagledaren Stefan Andersson tror att Piraterna blir svenska mästare 2011. Problemet? Han är väldigt, väldigt ensam om det. Motalalaget har förlorat Antonio Lindbäck, Damian Balinski och Robert Kosciecha och är betydligt svagare än i fjol.

8. HAMMARBY

Truppen: Renat Gafurov, Grzegorz Walasek och Magnus Zetterström (alla Indianerna), Tomasz Gollob (Västervik), Andriej Karpov, Robert Kosciecha (Piraterna), Rory Schlein (senast i Dackarna), Simon Stead (senast i Masarna).

Så gick det i fjol: Tvåa i allsvenskan, besegrade Örnarna i kvalfinalen.

Kommentar: Om världsmästaren Tomasz Gollob lyckas lyfta de övriga förarna kan Hammarby bli en obehaglig överraskning för alla lag i elitserien. Lyckas han inte med det kan sejouren i högsta serien bli ett­årig.

9. VÄSTERVIK

Truppen: Chris Harris, Tomasz Jedrzejak, Nicolai Klindt, Peter Ljung, Travis McGowan (Senast i Rospiggarna), Rafal Okoniewski, Adam Shields (Vargarna), Sebastian Ulamek (Valsarna).

Så gick det i fjol: Sexa i elitserien, trea i kvartsfinalgrupp 1.

Kommentar: Västervik klarade elitlicensen men förlorade världsmästaren Tomasz Gollob och har inte haft råd att ersätta honom. Bli inte förvånad om 2005 års svenska mästare kör i allsvenskan nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM