”Bajen” hoppas på en polsk invasion

Bor 40 000 polacker i Stockholm

Foto: Scanpix
Kan Gollob locka massorna?
SPORTBLADET

Hammarby värvade världsmästaren Tomasz Gollob inför comebacken i speedwayens elitserie.

Det ska ge polsk invasion på Gubbängens IP.

– I Polen är att han att likna med Zlatan och det bor 40 000 polacker enbart i Stockholm, säger ordföranden Tommy Cederlund.

Senast Hammarby körde i elitserien, 2008, sågs hemmamatcherna av i genomsnitt 1 918 åskådare.

Den siffran är snarare usel än dålig för en miljonstad.

Dackarna, som håller till i försvinnande lilla Målilla, hade samma säsong ett publiksnitt på 4 302 personer.

För att Stockholm ska bli en speedwaystad värd namnet har Hammarby i år valt att satsa på polacker. Superstjärnan Tomasz Gollob får sällskap av landsmännen Grzegorz Walasek och Robert Kosciecha – och för att trion ska kunna tala sitt modersmål i depån har klubben även värvat en polsk biträdande lagledare, Piotr Zyto.

”En världsartist”

Trots att Gollob är en av elitseriens bäst betalda förare ser Hammarbys ledning den regerande världsmästaren som klubbens bästa investering.

– Mer normala namn lockar inte till sponsoravtal, men Tomasz Gollob är en världsartist. Han i sig är en bra affär, säger Tommy Cederlund.

Ordföranden berättar att Gollobs påskrift har lett till närmare tio sponsorkontrakt med polska företag. Han hoppas också att fixstjärnan ska locka polska speedwayälskare.

– Gollob är otroligt stor i Polen och även Walasek är högt rankad. Enligt polska ambassaden finns det 40 000 polacker i Stockholm och ytterligare 20 000 i Mälardalen. Det vore bra om 500–600 av dem kommer, säger Tommy Cederlund.

Förra säsongen, i allsvenskan, lockade Hammarbys hemmamatcher 450–900 åskådare. I år har klubben budgeterat med en snittpublik på 1 000 personer.

Verkligheten kan bli betydligt roligare om Gollob-effekten slår igenom med full kraft.

– Vi skulle behöva 2 500–3 000 åskådare för att må bra och för att det ska bli stämning. Vi hoppas att det ska bli show och underhållning, säger Tommy Cederlund.

ARTIKELN HANDLAR OM