Dackarna kvar på jumboplats

"Jag är orolig"

Foto: Scanpix.
SPORTBLADET

Dackarna, en av de senaste årens giganter i svensk speedway, är på väg att missa slutspel – och riskerar att åka ur högsta serien.

– Jag är orolig, säger svenske VM-stjärnan Andreas Jonsson, efter en ny förlust, 44–45 mot Indianerna.

När elitserien vände till höstsäsong på tisdagskvällen hoppades Dackarna kunna vända på den usla säsongsinledningen. Men när hemmamötet med serieledande Indianerna var över, så var Målillalaget fortsatt parkerat på jumboplats. Lika med nedflyttning till allsvenskan.

Dackarnas lagkapten Andreas Jonsson är orolig för sitt lags existens i den högsta serien. 2007 års svenska mästare riskerar att degraderas när mindre än halva serien återstår.

Det hjälpte inte att Andreas Jonsson briljerade med maxpoäng (18 poäng på sex heat) och nytt banrekord. Indianerna vann med en poäng.

"För ihåligt lag"

Dackarna har efter tisdagskvällens omgång två poäng upp till säker mark, och fem poäng upp till en slutspelsplats.

– Ska jag vara helt ärlig så har vi ett för ihåligt lag för att ta oss till slutspel. Indianerna är bättre än oss. Jag kände redan innan matchen att det krävdes ett mirakel för att vi skulle vinna, sade en besviken Andreas Jonsson.

– Jag vet ärligt talat inte hur vi ska vända på det här, jag har ingen lösning, fortsatte han.

Om det går tungt för Dackarna, är det tvärtom hos Indianerna. Kumlalaget går mot sin bästa säsong sedan 1990-talet. Serieledarna ser starka ut för tillfället, och har seglat upp som en stark finalkandidat.

"Luktar guld"

– Vi har ett jämnt lag, där topp sex i vårt lag är bland de 18 bästa i snittligan. Det ser bra ut, sade Joonas Kylmäkorpi, en av hjältarna mot Dackarna som drömmer om den ädlaste medaljen.

– Det börjar lukta guld, sade han.

– Det är långt kvar dit, fyllde lagledaren Daniel "Dalle" Andersson snabbt i.

I omgångens övriga matcher blev det idel hemmasegrar. I Motala vann Piraterna mot Elit Vetlanda med 49–41 och befäste sin slutspelsplats. Samma siffror blev det i Västervik, där hemmalaget besegrade Vargarna.

Nykomlingen Hammarby är också på väg mot slutspel efter storvinst, 54–36, hemma mot ekonomiskt krisdrabbade Lejonen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM