Sverige nära att gå till VM-final

Nu väntar race off: Det är marginaler som skiljer oss

Foto: Foto: Bildbyrån
Antonio Lindbäck
SPORTBLADET

Sverige får ta vägen via race off för att försöka kvalificera sig till lag-VM-finalen i speedway.

I en spännande kvaltävling i danska Vojens slutade Sverige tvåa bakom hemmanationen Danmark.

– Det är marginaler som skiljer oss ifrån att gå direkt till final. Omgång fyra blev tuff med tanke på att vi startade från bana tre och fyra, säger förbundskaptenen Bo Wirebrand.

Sverige var i en knapp ledning större delar av tävlingen, men under de avslutande heaten var danskarna starkast.

Sverige fick en olycklig inledning på de fem sista heaten. I heat 21 kom Jonas Davidsson trea och i heat 22 blev Thomas H Jonasson utesluten sedan han kört omkull Australiens Troy Batchelor.

Därmed var danskarnas ledning fem poäng med tre heat kvar, ett avstånd som skulle visa sig bli för tufft att ta ifatt. Bjarne Pedersen avgjorde tävlingen i princip när han körde om Andreas Jonsson i sista kurvan i det 23:e heatet. Det hjälpte inte att Sverige satte in sin joker i det 24:e heatet i och med att Fredrik Lindgren kom tvåa.

”Supernöjd med grabbarna”

Danmark vann på 50 poäng och Sverige fick ihop 48 poäng. Trea kom Australien på 47 poäng och Tyskland kom ohjälpligt sist på nio poäng.

De svenska poängen togs av Antonio Lindbäck 12, Andreas Jonsson 11, Fredrik Lindgren 10, Jonas Davidsson 8 och Thomas H Jonasson 7.

– Jag är supernöjd med grabbarna. Alla gjorde ett riktigt bra jobb och jag är imponerad av deras insats. Vi hade pratat om att minimera nollorna innan. Vi hade en nolla och det var en uteslutning, menar Bo Wirebrand.

”Allt kan hända”

Det innebär att Sverige får köra race off på torsdag i Gorzow. Där gäller det att vara bland de två bästa för att få köra lördagens VM-final.

TT: Var tror du om Sveriges chanser i race off?

– Det är en ny tävling där allt kan hända, men vi går stärkta ur det här, avslutar Bo Wirebrand.

Rikard Nilsson/TT