Sverige tog brons i lag-VM i speedway

”Är bättre än inget”

Foto: VIASAT MOTOR
SPORTBLADET

Sverige tog hand om bronset när finalen i årets lag-VM i speedway avgjordes i Polen. Sverige hade en hård kamp med Danmark om bronspengen – och gick segrande ur den striden med en poängs marginal.

– Vi fick jobba hårt och jag är väldigt nöjd med bronset, sade svenske förbundskaptenen Bo Wirebrand.

Lag-VM-finalen i polska Gorzow blev en uppdelad kamp, där Polen och Australien kämpade om guldmedaljen medan Sverige och Danmark gjorde upp om bronset. Till slut stod polackerna som världsmästare och hyllades av den stora hemmapubliken på Edward Jancarz Stadium i Gorzow.

I det polska laget var regerande världsmästaren Tomasz Gollob ledande med 17 inkörda poäng, och stod för flera spektakulära omkörningar. Australien bjöd hemmanationen på en hård kamp, men i heat 24 säkrade Jaroslaw Hampel det polska guldet.

Tungt för Jonsson

Det svenska bronset bars upp av främst två förare.

Fredrik Lindgren tog tolv poäng och var poängbäst i det svenska laget. Även Antonio Lindbäck och Thomas H Jonasson bidrog starkt till den svenska tredjeplatsen.

Däremot hade den svenske lagkaptenen Andreas Jonsson en svag kväll, och tog endast en poäng på sina fyra heat. Inte heller den femte länken i laget, Jonas Davidsson hade någon bra tävling och tog bara två poäng.

– Det var en jobbig resa. Vi låg långt efter i mitten av tävlingen, men vi jobbade oss ifatt på ett imponerande sätt, säger Bo Wirebrand.

”Kom snett in i tävlingen”

– Jag vet inte vad som låg bakom Andreas misslyckande i kväll, men kommer man snett in i tävlingen från början är det svårt att komma tillbaka i den här tuffa konkurrensen.

Bronskampen avgjordes i praktiken i det näst sista heatet, där danske Nicki Pedersen låg före svenske Antonio Lindbäck i tre varv. Men den danske stjärnan vurpade och blev poänglös. Sverige tog 30 poäng och Danmark 29.

Därför var danskarna tvingade att ta tre poäng i sista heatet för att passera Sverige sammanlagt. Danske Kenneth Bjerre var visserligen före Thomas H Jonasson, men det räckte inte för att snuva Sverige på bronset.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM