Aftonbladet
Dagens namn: Reinhold, Reine
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

SPEEDWAY- JESUS

Holm: Stefan Andersson har bankat in självförtroende i Piraterna – nu är laget nära målet

det blir en rysare Stefan Andersson kan bli Piraternas frälsare i en oviss SM-final. ”Speedwayen har äntligen blivit oförutsägbar”, skriver Stefan Holm.   det blir en rysare Stefan Andersson kan bli Piraternas frälsare i en oviss SM-final. ”Speedwayen har äntligen blivit oförutsägbar”, skriver Stefan Holm.

För första gången sedan 2003 kommer SM-guldet i speedway att hamna utanför Småland.

Bakom trendbrottet?

En smålänning, förstås.

Det är så länge sedan att vi knappt minns det, men 2003 var året då Anja Pärson vann sin första världscupseger i storslalom, Saddam Hussein störtades och ett Göteborgslag som hette Kaparna blev svenska mästare i speedway.

Sedan dess, i sju långa år, har Smålandsklubbarna dominerat rundbanesporten totalt. SM-guldet har farit som en flipperkula mellan Västervik, Målilla, Gislaved och Vetlanda.

2011 blev, inte helt oväntat, det stora trendbrottets år. Beslutet att stryka det första nomineringsheatet bäddade för skrällar, och som det har skrällt på landets speedwayovaler.

Lejonen, från Gislaved, följde upp tre raka SM-finaler med att åka ur elitserien. Dackarna, från Målilla, och Västervik möttes i den mardrömslika play out-finalen.

Favorittippade Elit Vetlanda var det enda Smålandslaget som tog sig till slutspel, men väl i semifinalen tog det tvärstopp.

Den ende smålänningen som har jublat i år är Stefan Andersson. 40-åringen kommer ursprungligen från Vimmerby och började köra speedway för Dackarna. I oktober 2003 la han locket på brunnen, skrev på för Piraterna och utvandrade till Motala.

Han slutade köra 2007, blev lagledare året därpå och har sedan dess stuckit ut hakan så långt att bröderna Dalton framstår som ett gäng perserkatter.

– SM-guld. SM-guld. SM-guld.

”Mitt sätt att jobba”

Inför vissa säsonger har målet varit orealistiskt, men Stefan har fortsatt att banka in självförtroende i truppen.

– Vem ska tro på oss om inte jag gör det? Det är mitt sätt att jobba. Målet är alltid att vinna, säger han.

Den som inte har förstått vad tro och stärkta självbilder kan betyda i idrottens värld missade den andra semifinalen mot Elit Vetlanda. Smålänningarna vann det första mötet med tio poäng, 50–40, och hade säkrat finalplatsen redan före avresan till Motala.

Det var i alla fall vad folk trodde.

Piraterna saknade den knäskadade världsmästaren Greg Hancock och han har en hyfsat tung roll i laget. Ja, det är ungefär som att plocka bort Guds namn ur den heliga skrift.

Då klev speedway-Jesus in i handlingen.

Stefan Andersson hade varken vin eller bröd att fördela i depån på Dunteberget, men han fyllde de mindre namnkunniga förarna med självförtroende.

Motalaklubben vann matchen med osannolika 64–27. Det är inte bara årets mest anmärkningsvärda resultat, utan en av de största överraskningarna i svensk lagspeedways 64-åriga historia.

Stjärnor som Jason Crump och Jaroslaw Hampel blev frånåkta av Maciej Janowski, 20, Przemyslaw Pawlicki, 20, Jonas Davidsson, 27, Piotr Pawlicki, 17, Linus Sundström, 20, och Daniel Davidsson, 28. Har du inte lagt namnen på minnet så är det hög tid att göra det, för på onsdag kväll kan de vara svenska mästare.

Inför finalerna – i Motala i kväll och i Kumla i morgon – tror jag att Indianerna vinner, vilket borde betyda att Piraterna vinner SM-guld.

Jag har tippat fel hela säsongen, och jag är inte ensam om det. Speedwayen har äntligen blivit oförutsägbar.

Hancock – en guldmagnet

Det enda jag vet med säkerhet är att Greg Hancock är tillbaka i Piraterna, och amerikanen har varit en guldmagnet under hela säsongen. Utöver VM-titeln har han blivit dansk mästare med Slangerup, tjeckisk mästare med Mseno och, så sent som i söndags, polsk mästare med Zielona Gora.

Vad folk tippar i Småland har jag ingen aning om. De flesta smålänningar verkar ha slutat prata om speedway eftersom säsongen redan är över för deras del.

Den ende som hörs är Stefan Andersson.

Vad han skriker?

– SM-guld, SM-guld, SM-guld.

SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet