Skräcken: Regnet

Förberedelserna inför lag-VM helt ödelagda av skyfallen: Allt bara flöt

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Vattnet från översvämningen i Mariannelund och som rinner förbi det tidigare drabbade Lönneberga börjar nu nå sjön Hulingen.
SPORTBLADET

Regnkaoset i Småland har varit massivt.

På torsdag är det speedwaykval i lag-VM i Målilla.

Nu ber arrangörerna till vädergudarna.

– Saker bara flöt ­omkring och många har de senaste dagarna jobbat hårt, säger Jörgen Kling, VD i Dackarna, som anordnar tävlingen.

Flera tusen väntas dyka upp i publiken till kvalet av lag-VM som körs i Målilla på torsdagen. Men förberedelserna har inte alls varit optimala. Redan i lördags när arrangörerna börjat få allting på plats kom det första skyfallet. På mindre än ett dygn hann det regna 115 millimeter och det förstörde allt.

– Materialet bara flöt på banan och tälten hade fallit ihop, det var ingen vacker syn. Vi har både haft 40 personer som har hjälpt till med arbetet och även maskiner för att reparera alla skador under några dagar nu, säger Jörgen Kling, VD i speedwaylaget ­Dackarna, och ansvarig för tävlingen.

Kan få skjuta upp

Banan är för tillfället klar att köra på och allt är i sin ordning igen så Kling hoppas bara på att det inte ska komma ännu mer blöta dagar.

– Evenemanget klarar en del regn till men det får ­inte bli störtskurar när vi ska ­köra, då blir det omöjligt, säger han.

Väderprognosen för torsdagens kval visar på regn men i alla fall inte samma mängd som förra helgen och arrangörerna har en ­reservplan.

– Vi skjuter fram tävlingen en dag i så fall eller två om det behövs. Någon gång måste det ju komma en lucka i molntäcket. Jag ­hade inte trott för allt i världen att det kunde komma så mycket regn på samma gång som det gjorde men nu är förhoppningsvis det värsta över.

Fri från träningar

I torsdagens kval gör Danmark, Polen, England och Tjeckien upp om den sista platsen till finalen på lördag. Dit har redan Sverige, Ryssland och Australien kvalificerat sig. Den senaste veckan har ingen tränat på banan i Målilla och de svenska förarna har passat på att vara lediga.

– Vi bestämde oss för att vila oss i form då säsongen hittills har inneburit tävlingar minst tre gånger i veckan, säger Andreas Jonsson en av förarna i Sveriges lag.