Mästarnas skadekris

Piraterna tvingas försvara guldet utan tongivande duo:”Alla i laget kämpar grymt”

”den tuffaste vi har” Linus Sundströms frånvaro är ett tungt avbräck för Piraterna. De övriga förarna kör hans heat genom så kallad rider replacement.
SPORTBLADET

Skadesituationen kan avgöra SM-finalen i speedway.

Piraterna får klara sig utan både Przemyslaw Pawlicki och Linus Sundström i dubbelmötet med Elit Vetlanda.

– Skador tillhör sporten. Det är bara att acceptera, säger Stefan Andersson, Motalaklubbens sportchef.

I kväll avgörs den första SM-finalen på Motala arena, men polacken Przemyslaw Pawlicki kan inte hjälpa sin svenska klubb. 21-åringen som tog 13 poäng i den andra semifinalen mot Dackarna kraschade under de polska U21-mästerskapen och ligger nu på ett sjukhus i Bydgoszcz med flera frakturer på höger ben.

Även Vetlanda drabbat

Piraterna, som är regerande mästare, tvingas även fortsätta att tillämpa rider replacement för Linus Sundström, som är axelskadad.

– I torsdags hade han så ont i axeln att han inte kunde skära ost. Det är ett avbräck, för Linus tar för sig och är kanske den tuffaste förare vi har, säger Stefan Andersson.

Elit Vetlanda har plågats av skador på nyckelförare som Jaroslaw Hampel, Jason Crump och David Ruud, men inför finalen har de hunnit slicka sina sår. Den ende som saknas är slovaken Martin Vaculik, som har stressrelaterade problem och lämnade återbud till VM-deltävlingen i Vojens.

– Det har varit väldigt mycket skador i år. Hos oss är det bara två förare, (Emil) Sajfutdinov och (Leon) Madsen, som har åkt alla tävlingar, säger Bo Wirebrand, sportchef i Elit Vetlanda.

Vägrar ge sig

Skadeläget talar för att SM-guldet hamnar i Småland, men regerande mästarna kommer inte att ge sig utan kamp.

– Vi är trygga och alla i laget kämpar något grymt för varandra. Det kommer att bli oerhört tufft, men vi vann förra året och vet vad som gäller, säger Stefan Andersson.