Domarskandal i speedway–finalen

Foto: C MORE SPORT
Här slutar förarna köra - ett varv för tidigt.
SPORTBLADET

En direkt avgörande speedway–final mellan Vetlanda och Piraterna.

Då kom en jätteskandal.

Domaren viftade av ett heat – efter bara tre av fyra varv.

Piraternas lagledare Stefan Andersson rasade mot domaren som valde att frysa heatet.

– Vi måste köra om heatet, bedrövligt, säger Andersson till C More.

Den märkliga situationen inträffade i det sjätte heatet när Vetlanda var i ledningen med 17–13 mot Piraterna. David Ruud var i ledningen före Grzegorz Zentoga, Greg Hancock och Jaroslaw Hampel och ställningen var 3-3 i loppet.

När förarna skulle köra ut på sista varvet, det fjärde, valde domaren att flagga av. Många blev chockade inne på arenan och kommentatorerna på C More förstod direkt att något var fel. Förarna slutade dock att köra.

Sedan blev det en lång diskussion mellan bland domare, funktionärer, ledare och förare. Det kändes kaosartat för en stund.

”Det låter tråkigt”

Domaren valde till slut att frysa heatet och ge lagen tre poäng vardera, i stället för att köra om loppet. Det gjorde Piraternas lagledare Stefan Andersson irriterad.

– Det är bedrövligt, helt bedrövligt att han väljer att frysa heatet i det här läget. Det låter tråkigt. Men leder vi med 5-1 skulle jag kunna säga åt min gubbe att flagga av heatet så fryser vi. Vi måste köra om heatet, bedrövligt, säger Andersson till C More.

– Flaggar man av felaktigt så kan man välja att köra om heatet eller frysa det, och han väljer att frysa det. Jag tycker det är bedrövligt.

”Det är inte okej”

Har du varit med om det här tidigare?

– Nej, det har jag inte. Det har väl hänt någon gång. Det är inte okej, det är mer sportsligt att köra om det.

Vetlanda vann SM–guld efter sammanlagt 96–83.