David Ruud osannolik guldhjälte för Vetlanda

”Det här är fantastiskt, helt underbart”

SPORTBLADET

VETLANDA. Han åkte på en ordentlig kyss i den första finalen mot Piraterna.

Det hindrade inte Elit Vetlandas David Ruud från att trycka läpparna mot SM-pokalen.

– Det känns otroligt skönt och mäktigt, säger 31-åringen till Sportbladet.

Klockan närmar sig midnatt när dörren öppnas och David Ruud haltar ut från lokalen där förare och ledare i Elit Vetlanda har ätit guldmiddag. Utanför trängs öl- och segerrusiga fans, som ett par timmar tidigare har hyllat sina hjältar på torget framför stadshotellet.

David Ruud hade gärna fortsatt att fira SM-titeln med dem, men kroppen säger att det är dags att åka hem till Gislaved och inta ryggläge.

– Mina fyra tidigare SM-guld har jag firat fram till klockan fem på morgonen. Nu tvingas jag ge upp kvällen så här tidigt, tyvärr. Jag är mör och kroppen behöver vila, säger David Ruud.

Femetta i tolfte heatet

Han skadade högerfoten och ryggen i den första SM-finalen, då han brakade in i sargen efter att ha väjt för piratkaptenen Greg Hancock.

David Ruud körde ändå returmötet i Vetlanda – och som han gjorde det.

Han blev något av en matchvinnare när han i det tolfte heatet, vid ställningen 78–77, tog en femetta i par med Jason Crump.

– Det var lite oroande att Piraterna körde så bra, men jag kopplade bort ställningen i matchen och tänkte bara på mitt heat. Det var skönt att jag lyckades bita ihop och leverera, säger David Ruud.

”Haft ont i ryggen”

Det var ingen smärtfri uppvisning. Smålänningen hade ont, speciellt i ryggen, och fick massage under matchens gång.

– Foten var inget problem, men jag har haft ont i ryggen hela dagen. Jag kom knappt av cykeln efter heaten, berättar han.

Ingen trodde att det var möjligt, men föraren som inledde dagen med att åka till en läkare i Karlskrona för att röntga foten och paketera den i plast avslutade den som hjälte.

Vetlanda vann den andra SM-finalen med 52–37, totalt med 96–83.

– Det är fantastiskt, helt underbart. Vi har verkligen förtjänat det här guldet, säger David Ruud.

Åker inte till Polen

Tanken är att han ska tävla på söndag igen, då hans polska klubb Grudziadz ska kvala till högsta ligan.

Inte allt, men mycket, talar för att Ruud ställer in den resan. Han har offrat sig tillräckligt, men det betyder inte att han ångrar att han körde SM-finalen.

– Nej, för fan. Absolut inte, säger den osannolika guldhjälten.

FAKTA

Resultat:

Elit Vetlanda 52

Piraterna 37