STEFAN HOLM: Alla ska hyllas – men jag väljer ut svetsaren Tore Blomqvist

SPORTBLADET

VETLANDA. Elit Vetlanda blev svenska mästare i speedway och det finns så många att hylla.

David Ruud, Jason Crump, Jaroslaw Hampel, Leon Madsen och Emil Sajfutdinov?

Visst, men medan förarna firar går mina tankar till en svetsare vid namn Tore Blomqvist.

Piraterna hade två poängs försprång inför returen på Vetlanda motorstadion, men Elit Vetlanda är i det närmaste oslagbart på hemmaplan.

SM-final nummer två blev ytterligare ett bevis på det.

Trots att Motalalaget gjorde en väldigt bra match vann smålänningarna med hela 52-37, totalt 96-83.

Såg ni scenerna efteråt?

Leon Madsen, dansken som avgjorde finalen i det 14:e heatet, hissades i luften och Bo Wirebrand, mannen med landets mest välutvecklade speedwayhjärna, fick fler ryggdunkningar än vad som ryms i 27 timmars thailändsk massage.

Han har förtjänat var och en av dem, sportchefen som sedan 2004 har lett klubben till fyra SM-guld.

Men han står, ska ni veta, inte ensam bakom framgångarna.

Jag tänker på Tore Blomqvist

Om alla som förtjänat det skulle hissas mot skyn en kväll som denna hade Vetlanda kommun fått hyra en hoppmatta som täcker hela staden.

Själv sitter jag på Vetlanda motorstadion och tänker på Tore Blomqvist, en av alla osynliga hjältar. Jag syftar på funktionärerna, på dem som genom ideellt arbete har byggt upp Elit Vetlanda till den klubb den är i dag, på dem som möjliggör att utländska idrottsstjärnor kommer till Vetlanda och kvitterar ut löner de själva aldrig varit i närheten av.

Det krävs 100-120 funktionärer för att genomföra en match och i Vetlanda är det inga problem att få folk att ställa upp eftersom de älskar sin sport och sin klubb. Det genuina intresset, engagemanget och passionen från alla dem som verkar i det tysta är i mina ögon den största anledningen till att landets dominerande speedwayklubb finns i mörkaste Småland.

Vetlanda (13 000 invånare i stan, det dubbla i hela kommunen) är inte större än att åtminstone 75 procent av dem som bor här känner någon som kör speedway eller jobbar som ledare i klubben. Det, vänskapsbanden, förklarar i sin tur varför ortens företagare pumpar in pengar i klubben.

Förra säsongen drog föreningens bolag, Elit Vetlanda Speedway AB, in 3 647 324 kronor i sponsorintäkter. Det är dubbelt så mycket som Piraterna, för att ta ett exempel.

Större än ”Putte” och lena PH

På sina håll är Bo Wirebrand, som leder det mullrande Körslaget, lika stor som, om inte större än Putte Nelsson och Lena Philipsson.

Jag påstår mig veta vad jag pratar om eftersom jag växte upp i ett samhälle utanför Vetlanda och bodde i staden i sju år, innan flyttlasset gick till Stockholm. När jag var 19 år jobbade jag på en av kommunens alla metallverkstäder. Ni kan ju föreställa er vad som prydde väggarna på svetsavdelningen i slutet av 1980-talet?

Bilder på Samantha Fox?

Skämtare där.

Där hängde planscher på Bruce Penhall, Shawn Moran och Sam Ermolenko, tre av dåtidens speedwaystjärnor.

Det är sådant invånarna i de här trakterna går i gång på.

Det var där jag lärde känna Tore Blomqvist, som jobbade ideellt för Elit Vetlanda i mer än 25 års tid. Han var inte den ende på företaget som länge levde för och med speedwayföreningen. På verktygsavdelningen jobbade ”Mysen”. Henry Stein, som han heter, var lagledare i 28 år och har varit verksam i klubben längre än så.

I går satt de sida vid sida på kullen vid ingången till den första kurvan och såg Elit Vetlanda, sitt Elit Vetlanda, bli svenska mästare igen.

Jag hoppas att de njöt, att de kände delaktighet och firar. Det här guldet tillhör inte bara förarna och lagledningen, utan invånarna i en hel speedwaytokig stad.