Jaroslaw Hampel vann VM-premiären

Foto: Bidlbyrån
Jaroslaw Hampel.
SPORTBLADET

Jaroslaw Hampel, Polen, vann årets VM-premiär i speedway före landsmannen Tomasz Gollob och Nicki Pedersen, Danmark. Andreas Jonsson blev bäste svensk.

– Om inte kopplingen börjat slira hade jag haft chans att vinna hela tävlingen. Jag är missnöjd med resultatet men känslan är ändå bättre än efter någon annan VM-premiär, sade Jonsson.

VM-premiären i speedway bjöd på några riktigt fina dueller men banlottningen betydde väldigt mycket för tävlingens utgång. Vinnande Jaroslaw Hampel hade en dålig start på tävlingen på svåra banor men hittade sedan rätt. Hampels lycka blev att landsmannen Tomasz Gollob valde bana två i finalen, Hampel fick innerspåret.

– Det var lite överraskande, jag log för mig själv. Jag fick en bra start och sedan hade jag bra fart, sade Hampel som fick förra året spolierat av ett komplicerat fotledsbrott.

Hampel tog VM-silver 2010 och brons 2011. Nu tog han sin tredje GP-seger, före Gollob.

Jonsson bäste svensk

Andreas Jonsson blev bäste svensk, sexa på elva poäng. Jonsson blev tvåa i grundtävlingen och tog också starten i sin semifinal.

– En kanonstart, men redan i första kurvan kände jag att kopplingen började slira och då visste jag att det var kört. Riktigt synd, jag kände mig verkligen snabb och jag tror jag hade kunnat vinna hela tävlingen annars. Med facit i hand skulle vi ha bytt kopplingen inför semin, sade Jonsson som blev sist i semifinalen.

Ändå var kopplingen en av anledningarna till Jonssons fina känsla efter tävlingen.

– Jag hade bytt koppling till i år, andra lameller och fjädrar som passade mig bättre. Starterna satt riktigt bra hela tävlingen. Även om jag är missnöjd med resultatet har jag aldrig haft en så här bra känsla efter en VM-premiär, sade Jonsson.

”Typisk Lindgren-tävling”

Fredrik Lindgren blev nia på åtta poäng.

– En typisk Lindgren-tävling. Jag fick kämpa hårt för alla poäng, vann inget heat. Även om man alltid vill ha mer är jag ganska nöjd. Åkningen i de sista heaten när jag slappnade av lite mer kändes bra och starterna fungerade också bra men tanke på att jag hade svåra startbanor, sade Lindgren.

För Antonio Lindbäck blev det sex poäng i Auckland. Lindbäck vann ett heat i bländande stil men hade också problem att komma iväg från start.

Nästa VM-tävling körs i polska Bydgoszcz den 20 april.

TT