Strömavbrottet förstörde festen

Indianerna till SM-final

Foto: PIC-AGENCY
SPORTBLADET

Om stämningen var elektrisk när Indianerna körde över Piraterna och säkrade en finalplats inför 4 381 åskådare?

Knappast.

Ett långt strömavbrott förstörde speedwayfesten.

– Jag kan bara beklaga det som hände, säger lagledaren Daniel Andersson Bäckström.

Piraterna vann den första semifinalen med 46-44, men hemmastarka Indianerna inledde returmötet med en femetta signerad Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck.

Det var en föraning om vad som komma skulle. Piraterna saknar skadade Greg Hancock, avstängde Darcy Ward och tvingades tillämpa riders replacement för juniorvärldsmästaren Piotr Pawlicki, vilket gör regerande mästarna till ett högst mänskligt lag.

Indianerna drygade ut ledningen och ledde matchen med 35-25 efter tio körda heat. Då, när läget såg minst sagt ljust ut för Kumlalaget, gick strömmen på motorstadion i Sannahed.

”Jättetråkigt”

Eftersom bland annat strålkastaren vid starten slocknade och arrangören inte kunde åtgärda felet tvingades Indianerna ringa in två elektriker från elbolaget Eon.

Väl på plats tvingades de såga upp ett elskåp för att komma åt de tre säkringar som hade gått. Därefter fick de släcka ner hela arenan och starta om elsystemet.

Först efter en dryg timmes uppehåll, när klockan hade passerat 22.00, kom matchen i gång igen.

Då hade många av de 4 381 åskådarna gått hem.

– Det som hände var jättetråkigt för publiken. Jag trodde inte att det skulle kunna hända och hoppas att det inte upprepas, säger Daniel Andersson Bäckström.

Möter Elit Vetlanda

Indianerna, som tillämpade riders replacement för Kenneth Bjerre, fortsatte att dominera matchen och vann till slut med hela 56-34.

– Jag var rädd för att förarna skulle tappa koncentrationen och bli kalla under avbrottet, men de höll fokus. Det var inga problem, säger Daniel Andersson Bäckström.

Indianerna får möta Elit Vetlanda i SM-finalerna, som avgörs den 30 september och 1 oktober.

– Vetlanda är ett bra lag, men det är vi också. Allt kan hända i finalen. Förhoppningsvis kan vi fortsätta att köra bra hemma, så att vi får med oss några poäng till Vetlanda, säger indianledaren.

FAKTA

Indianerna-Piraterna 56-34

Indianerna: Fredrik Lindgren 8 (5), Antonio Lindbäck 11 (6), Piotr Swiderski 1 (3), Piotr Protasiewicz 15 (6), Mikael Max 7 (4), Scott Nicholls 14 (6).

Piraterna: Linus Sundström 0 (3), Chris Holder 7 (7), Bjarne Pedersen 12 (7), Rory Schlein 8 (6), Simon Gustafsson 5 (4), Fredrik Engman 2 (3).

ARTIKELN HANDLAR OM