Skadad Hancock trotsar läkaren

Foto: Bildbyrån
Greg Hancock
SPORTBLADET

Handskadan gjorde att VM-ledande Greg Hancock för första gången på 178 GP-tävlingar var tvungen att lämna återbud i Danmark.

Nu trotsar han läkarens rekommendationer och ställer upp i helgens GP-tävling på Friends Arena.

– Det här vill man ju inte missa, säger han.

Bilden man har av en speedwayförare är ju att det krävs mer eller mindre total mumifiering eller åtminstone hjärnskakning och två brutna armar för att ställa in en VM-deltävling, men det var ett enda finger som stoppade Hancock.

– Ja, vad säger man... Jag har kört med axel ur led och med skadat knä och sådant och så händer det här. Fingret var brutet på tre ställen, så det gick liksom inte att fixa till. De var tvungna att gå in via knogarna och försöka laga det som fanns där inne, och efter operationen skulle jag hålla handen helt still i fyra veckor, säger Hancock nu tre veckor senare.

– Hehe. Läkaren är inte helt säker på att jag ska köra, men han förstår att jag vill prova.

"Försökte verkligen"

Hur tufft beslut var det att dra dig ur VM-deltävlingen i Danmark?

– Det var det tuffaste beslut jag någonsin tagit under min karriär. Jag försökte verkligen klara det, men när jag inte kunde hålla i styret så insåg jag att jag faktiskt inte kunde ställa upp.

Annat var det på Tony Rickardssons tid.

Och den myten verkar stämma.

– Man kan inte jämföra oss med Tony. Det värsta vi visste var när han var skadad för då visste vi att han var som bäst. Det finns nog ingen idrottsman oavsett sport som kunde klara sig så mycket enbart på adrenalin som han. Men när jag inte kan hålla i styret så kan jag inte köra, även om Tony säkert hade kunnat det, säger Hancock med ett flin.

"Bara tillfälligheter"

GP-säsongen 2014 har varit skadefylld – till exempel har den regerande världsmästaren Tai Woffinden också missat lopp – vilket gör att Hancock ändå toppar VM-tabellen med sju poängs marginal inför de två avslutande deltävlingarna.

– Det har varit mycket prat om det där och många har försökt hitta orsaken. Jag tror bara att det är ett sådant år då allt händer. Det är inte cyklarna eller banorna, det är bara tillfälligheter att det har blivit några rejäla krascher i år.

”Unik idrottsman”

Banläggningsansvarige Ole Olsen – själv trefaldig världsmästare – utlovar säker bana och bra tävling på lördag.

Och han är full av beundran för svenskamerikanen Hancock.

– Han är en unik idrottsman. Sättet han hanterar motorcykeln och hur smart han kör har såklart hjälpt honom nå framgång och erfarenhet. Vi är jättenöjda med hur banan har blivit och det kommer bli riktigt bra i helgen, lovar Olsen.

FAKTA

VM-ställningen i speedway

1. Greg Hancock, USA, 112 poäng.

2. Tai Woffinden, Storbritannien, 105.

3. Krzysztof Kasprzak, Polen, 104.

4. Nicki Pedersen, Danmark, 101.

5. Matej Zagar, Slovenien, 97.

– --

9. Fredrik Lindgren, 78.

11. Andreas Jonsson, 74.

20. Peter Ljung, 7.

(TT)

TT