”Han är värd att bli världsmästare”

Hampel vann – Hancock stor vinnare: ”Vilken kväll!”

Foto: TT
SPORTBLADET

Jaroslaw Hampel vann VM-deltävlingen i Friends Arena, men kvällens stora vinnare heter Greg Hancock.

Amerikanen blev tvåa och leder VM-serien med tolv poäng inför den sista deltävlingen.

– Jag vill inte prata om VM-guld, men det är skönt att vara tillbaka, säger 44-åringen, som körde med ett specialskydd på sin skadade vänsterhand.

I fjol, när det för första gången kördes VM-speedway i Friends Arena, var Andreas Jonsson ende svensk att ta sig till semifinal. I år fick han sällskap av Fredrik Lindgren, men det betyder inte att det blev ett blågult bidrag i finalen.

I semifinalen fick båda svenskarna en dålig start och tvingades syna bakdäcken på polackerna Jaroslaw Hampel och Krzysztof Kasprzak.

– Jag är ändå skapligt nöjd, säger Andreas Jonsson.

Hampel, som har halsfluss, var kvällens suverän och vann grundtävlingen på maximala 15 poäng. Han nöjde sig inte med det, utan lekte även hem semifinalen och finalen.

”Vilken kväll!”

– Det här är helt otroligt. Vilken kväll, säger Jaroslaw Hampel, som har haft stora problem i VM-serien.

Han kom till Stockholm helt utan självförtroende, vilket förklaras med att han bara kört ihop tolv poäng på de fyra föregående tävlingarna.

– Jag är så nöjd med förstaplatsen. Jag har jobbat hårt för att komma tillbaka och i kväll fungerade allt, säger Hampel, som vann finalen före Greg Hancock, Krzysztof Kasprzak och Chris Holder.

Hancock, som på grund av en handskada missade den senaste tävlingen i Vojens, ledde VM-serien med sju poäng inför racet i Friends Arena. Nu, inför finalpasset i Torun den 11 oktober, leder han med tolv poäng.

”Värd bli mästare”

– Om någon kan stoppa honom? Nej, det tror jag inte, och han är värd att bli världsmästare. Det är inget snack om det. Det är bara att titta på hur han kommer tillbaka efter handskadan, säger Andreas Jonsson.

Själv väljer den ödmjuke amerikanen, som vann VM-guld 1997 och 2011, att ligga lågt. Han bröt vänster pekfinger på tre ställen för en knapp månad sedan och gjorde tävlingscomeback under lördagskvällen.

Den blev, minst sagt, lyckad.

– Jag satte målet högt och uträttade vad jag skulle. Det här var bra för självförtroendet, säger Greg Hancock.

Hur det gick för de övriga svenskarna? Wild card-föraren Tomas H. Jonasson hade problem med starterna, men samlade ändå ihop sju poäng och var ytterst nära att ta sig till semifinal. Kim Nilsson, som ersatte avstängde Darcy Ward, körde ihop tre poäng.

FAKTA

Speedway, Friends Arena

Final:

1) Jaroslaw Hampel, Polen, 2) Greg Hancock, USA, 3) Krzysztof Kasprzak, Polen, 4) Chris Holder, Australien.

Slutställning:

1) Hampel 21 p, 2) Hancock 15, 3) Kasprzak 11, 4) Holder 14, 5) Matej Zagar, Slovenien, 12.

Sv plac:

6) Andreas Jonsson 12, 7) Fredrik Lindgren 9, 10) Tomas H Jonasson 7, 15) Kim Nilsson 3.

VM-ställning

1) Hancock 127, 2) Kasprzak 115, 3) Tai Woffinden, Storbritannien, 112, 4) Zagar 109, 5) Nicki Pedersen, Danmark, 108, 6) Holder 93, 7) Hampel 87, 8) Niels–Kristian Iversen, Danmark, 87.

Sv plac

9) Lindgren 87, 10) Jonsson 86, 20) Jonasson 7, 21) Peter Ljung 7, 27) Nilsson 3.