Vetlanda vann första speedway-finalen

Foto: Bildbyrån
Vetlanda vann den första finalen.
SPORTBLADET

SANNAHED. Det är fördel Elit Vetlanda i SM-finalen i speedway.

Smålänningarna vann det första mötet med 46-43.

– Vetlanda har ett superstarkt lag, men det finns fortfarande hopp, säger indiankaptenen Fredrik Lindgren.

Daniel Andersson Bäckström, Indianernas lagledare, hoppades att det hemmastarka Kumlalaget skulle ha med sig ett försprång på 10-12 poäng till Vetlanda.

Det blir inte så.

Truppmedlemmarna måste i stället hämta in tre poäng när de under onsdagen reser söderut för att köra den andra SM-finalen på Vetlanda motorstadion.

Inte oförtjänt

Guldtippade Elit Vetlanda vann den första titelmatchen med 46-43, och det var inte oförtjänt.

Tai Woffinden visade varför han är regerande världsmästare, Jaroslaw Hampel har behållit VM-formen och Jacob Thorssell fortsätter att gå från klarhet till klarhet.

De 5 019 åskådare som kantade ovalen i Sannahed fick vänta i åtta heat på den första hemmasegern. Det var då lagledningen toppade in Fredrik Lindgren, som tillsammans med Kenneth Bjerre fixade 4-2 mot Tomas H. Jonasson och Jacob Thorssell.

”Tar taktpinnen direkt”

– Vetlanda tar tag i taktpinnen direkt. Vi försöker kämpa på, men får inte den utdelning vi vill ha, säger Fredrik Lindgren.

Vetlanda vann till slut med 46-43, men segern kunde ha varit större än så även om Indianerna hade ett 5-1-läge och segerchans i nomineringsheatet.

Smålänningarna tappade två 5-1-lägen och i det tionde heatet inträffade något ovanligt. Tomas H. Jonasson fick ett res i starten, tappade kontrollen över cykeln och fick den över sig. Oskadd tog han sig till innerplan, varifrån han fick se David Ruud drabbas av ett stopp. 5-0 till Indianerna, alltså.

– Vi åker hem med ett bra resultat, men det är inte över än.

”Inte över än”

Indianerna kommer att vara hungriga, men det finns ett go’ i det här laget. Efter 5-0:an brann det i ögonen på förarna, säger Bo Wirebrand, Vetlandas sportchef.

Medan Vetlandaförarna firade segern med de tillresta fansen tog indianförarna med sig besvikelsen in i omklädningsrummet.

Antonio Lindbäck tog bara en poäng och nyförvärvet Jurica Pavlic hade inte större lycka.

Kvar i depån stod endast lagkaptenen Fredrik Lindgren och Mikael Max.

– Det är ett väldigt tufft läge, men vi får hoppas att de tror att det är i hamn, säger Lindgren, som körde in 13 poäng.

”Inte realistiskt”

Är det verkligen realistiskt att ni ska vända det här?

– Det är inte realistiskt någonstans, men det finns fortfarande hopp. Allt som händer är inte realistiskt, säger han.

Mikael Max bidrog med fyra poäng på tre heat.

– Vi ska räkna efter de 15 heat som är kvar att köra. Vetlanda har förlorat på hemmaplan tidigare och det kan hända igen. Jag ger fan inte upp, säger han.

FAKTA

Indianerna-Elit Vetlanda 43-46

Poängen, Indianerna: Fredrik Lindgren 13 (6), Antonio Lindbäck 1(3), Kenneth Bjerre 6 (4), Jurica Pavlic 1 (3), Piotr Protasiewicz 11 (6), Mikael Max 4 (3), Scott Nicholls 7 (5).

Elit Vetlanda: Tai Woffinden 13 (5), Emil Sajfutdinov 8 (4), Jaroslaw Hampel 9 (5), Bartosz Zarmzlik 3 (4), Tomas H. Jonasson 3 (4), David Ruud 3 (4), Jacob Thorssell 7 (5).