Fiasko i VM-premiären – förarna vägrade att köra

Foto: TV10
SPORTBLADET

VM-premiären i speedway slutade i ett praktfiasko.

Startgrinden fungerade inte och efter tolv heat var banan på Nationalstadion i Warszawa i så dåligt skick att förarna vägrade köra.

– Jag lider med publiken, säger VM-föraren Thomas H. Jonasson till Sportbladet.

Det var uppdukat för speedwayfest på Nationalstadion i Warszawa. Runt 55 000 människor samlades för att se VM-premiären, som skulle bli nationalidolen Tomasz Gollobs sista framträdande på Grand Prix-cirkusen.

Som slutscen sitter 44-åringen ensam på prispallen med en guldhjälm i famnen. Publiken buar, men det är inte åt honom utan åt arrangören.

– Det här är den största skandalen i GP-historien. Det var utsålt på nationarenan och sedan kan man inte fullfölja tävlingen. Jag vet inte hur de ska reparera det här förtroendet. Hur många kommer tillbaka nästa gång? säger Micke Teurnberg, expertkommentator på Viasat Motor.

Strul redan från start

Startgrinden krånglade från första heatet, vilket tvingade förarna att köra med lampstart från heat nummer tre.

- Det här håller på att utvecklas till en parodi, twittrade Gary Havelock, 1992 års världsmästare.

Han hade rätt, för den tillfälliga banan var i så dåligt skick att tävlingen inte kunde fullföljas. Efter det tolfte heatet, då Troy Batchelor fick ett oförklarligt kast och slungades av cykeln, samlades förarna i omklädningsrummet.

En knapp timme senare, då de träffat domaren Jim Lawrence, hade de fattat sitt beslut.

– Banan är för farlig. Vi vägrar köra.

Ikonens hedrande kom av sig

Publiken, som kommit för att se speedway, buade när förarna pliktskyldigt åkte ut på banan för att hedra Tomasz Gollob.

– Det är inte så jävla lätt att få ihop ett sådant här arrangemang. De hade behövt några dagar till för att förbereda allt. Det blev ett tråkigt slut, men nu är situationen som den är. Det är bara att acceptera, hur svårt det än är, säger Thomas H. Jonasson.

Inte sedan fiaskot på Ullevi har en VM-deltävling i speedway avbrutits på grund av att banan inte varit i åkdugligt skick. Då, 2003, tvingades runt 30 000 åskådare lämna arenan efter tre körda heat.

■ ■ ■

Eftersom samtliga förare hann köra tre heat i VM-premiären i Warszawa räknas det som slutresultat. Det betyder att Matej Zagar, 8 poäng, vann före Chris Harris, 7 poäng, och Jaroslaw Hampel, 7 poäng.

Knäskadade Andreas Jonsson öppnade med en heatseger men bröt tävlingen efter sitt andra heat. VM-debutanten Thomas H. Jonasson körde ihop fyra poäng. I sitt andra heat vann han en duell mot Tai Woffinden och i sitt sista framträdande kämpade han sig förbi Gollob.

– Om det är något de och alla andra ska veta är det att jag kommer att jobba för mina poäng. Jag hade jävligt kul i de heat jag körde, säger Thomas H. Jonasson.