Tvingas bryta – efter två heat

Svenske stjärnan om skadan: Har ont som fasen

SPORTBLADET

Två heat.

Sedan var VM-premiären över för knäskadade Andreas Jonsson.

– Jag har ont som fasen, säger svenskhoppet som nu tvingas vila från all speedway i två-tre veckor.

Foto: Foto: LASSE ALLARD
Andreas Jonsson tvingades bryta VM-premiären i Warszawa.

Andreas Jonsson skadade vänsterknäet i söndags, då han i den polska ligapremiären mellan Zielona Gora och Stal Rzeszow fick foten under Greg Hancocks cykel.

Det hindrade honom inte från att delta i VM-premiären i Warszawa, men redan efter två heat var det färdigtävlat för 34-åringen.

Fick tidigt problem

Jonsson, som haltade runt i depån på Nationalstadion, inledde med en heatseger men fick sedan problem med den hårt kritiserade banan.

– Den blev spårigt direkt och när jag åkte ut andra gången kände jag att det inte var något som passade mig. Jag vred till knäet när jag låg tvåa bakom Nicki (Pedersen). Det var som en bortdomnad - sedan kom smärtan. Det var så att det svartnade för ögonen, som tusen nålar i benet. När det blev gropigt sa jag till mekarna att det var som att flippa ett mynt: Krascha eller inte krascha. Jag hade för mycket att förlora på en krasch, så det var därför jag kastade in handduken. Jag var rädd för att vrida till knäet igen, säger Andreas Jonsson till Sportbladet.

Fördes till privatklinik

Efter sitt andra heat gick han, i sällskap med tävlingsläkaren, till sin buss för att kyla ner det skadade vänsterknäet. Andreas Jonsson åkte sedan till en privatklinik i Warszawa, där han blev undersökt.

– Jag fick inga jättebra nyheter. Läkaren sa att jag måste bestämma mig. Åker jag hem och lägger mig på soffan tar det sex-åtta veckor att komma tillbaka. Med stenhård rehab tar det två-tre veckor. Om jag nöter på och kör behöver jag opereras och då blir jag borta hela säsongen. Jag stannar här till tisdag och ska vara tillbaka om sju dagar. Elitseriepremiären ska jag inte missa, säger Andreas Jonsson.

Hyllade beslutet att bryta

VM-premiären bröts efter tolv heat, på grund av banans usla skick. Den ende som tjänade något på det beslutet är, just det, Andreas Jonsson.

– Jo, efteråt känns det lite så, men om banan varit slät och fin hade jag nog kunnat fullfölja. Det är tråkigt att det skulle bli så här, men säkerheten måste komma först, säger Andreas Jonsson.