Volvo överklagar bestraffningen

SPORTBLADET

Efter helgens STCC-bestraffningar har Volvo-stallet beslutat sig för att överklaga till Riksidrottsnämnden (RIN).

”STCC har misslyckas med sin uppgift”, säger Volvoteamets chef Alexander Murdzevski Schedvin, som menar att domarna inte är kunniga.

Det var krascher i massor på Ring Knutstorp under helgen. Av Volvoförarna fick Tommy Rustad 30 sekunders tidstillägg för att ha orsakat startkraschen i andra heatet och Robert Dahlgren bedömdes avsiktligt ha tvingat Thed Björk av banan i andra heatet för att på så vis gynna sin teamkamrat. Han bestraffades med tio platsers nedflyttning i finalen samt tio poängs avdrag.

Domarna ansåg att Dahlgren kört Björk av banan för att ge stallkamraten Rustad bättre utgångsläge att vinna STCC-mästerskapet.

”Vi är mycket upprörda över domsluten. Vi jobbar inte med sådana order till våra förare. Detta är en racingincident mellan en förare som slåss om poäng i förarmästerskapet och en annan som slåss om poäng i teammästerskapet. För oss är varje poäng i teammästerskapet minst lika värdefull att slåss för”, säger Derek Crabb, motorsportdirektör på Volvo Personvagnar AB, i ett pressmeddelande.

Sju olika kameror

På tisdagen valde STCC att offentliggöra materialet som föranledde beslutet. Det är tv-bilder, teknisk data och förhör med förarna.

”I startsituationen samlade vi information från sju olika kameravinklar. I situationen med Dahlgren och Björk är ärendet solklart”, säger STCC:s tävlingschef Johnny Haraldsson i ett pressmeddelande.

Spekulationer om huruvida händelsen skulle påverka mästerskapsställningen är heller inget som värderats, skriver STCC.

”Vi tar inte hänsyn till några övriga faktorer än den bevisbörda vi har på plats”, säger Haraldsson.

”Mycket allvarligt”

Men Volvo menar att STCC är inkonsekvent i sina bedömningar. Som exempel nämner man en händelse på Gelleråsen för två helger sedan, då Volvos Robert Dahlgren i ledning i första kurvan fick en skjuts bakifrån och körde av.

– En klar påkörning. Han åkte 76 meter, men det gav ingen påföljd, säger Alexander Murdzevski Schedvin till TT.

Volvo väljer därför att ta ärendet vidare till RIN:

”Vi ser mycket allvarligt på detta. Inte bara för att vi tappar poäng, utan framförallt för att konsekvenserna av detta felaktiga domslut är att vi utpekas som osportsliga”, säger Murdzevski Schedvin, i ett pressmeddelande.