Rydell behåller STCC-titeln

Foto: MICKE FRANSSON/SCANPIX
Rickard Rydell.
SPORTBLADET

Rickard Rydell får behålla sin STCC-titel.

Bilsportförbundet har efter fyra månaders överläggningar avslagit Thed Björks protest – trots att han faktiskt blev omkörd under gult ljus.

– Skönt att rätt beslut äntligen är taget, säger Rydell till Sveriges Television.

STCC-finalen avgjordes när Thed Björk plötsligt blev omkörd av Rydell, trots att det rådde gul flagg.

Eller hur var det nu?

– Solklart fall, sade Björk då.

– Jag gjorde inget fel alls, sade Rydell.

Bilsportförbundets juridiska kommitté har nu slagit fast att Rydell inte gjort något fel, och därmed får behålla titeln.

Hög fart

– Incidenten skedde i mycket hög fart, och den gula flaggan kom ut först efter omkörningen. Men det var gult ljus, vilket också innebär att man inte får köra om. Vi har dock bedömt att Rydell hade skäl att tro att Björk fått ett tekniskt fel på bilen eftersom han gjorde en plötslig rörelse till höger. Då "körde han inte om", då "passerade" han. Därför ska han inte straffas, säger Nils-Ove Äng, ordförande i den juridiska kommittén, till TT.

Ekblom själv har av naturliga skäl en annan åsikt om händelsen:

– Det första man får lära sig när man tar sin licens är att respektera gul flagg. Jag har tävlat hela min karriär både internationellt och i Sverige och det här är en av de viktigaste sakerna man trycker på. Inte minst för att garantera säkerheten för banans funktionärer, säger Fredrik Ekblom till SVT.

Kan överklaga

Parterna har nu möjlighet att överklaga JK:s beslut till Riksidrottsnämnden. Rydell tänker dock passa på och fira sin titel.

– I morgon är det Bilsportgalan. Då får jag passa på att fira lite, säger 2011 års STCC-mästare.

– Det är rätt beslut som fattats och nu vi börja se fram mot STCC-säsongen 2012.

Niclas Green/TT