Thed Björk mästare i STCC

Foto: TT
SPORTBLADET

Tidigare var STCC en samlingsplats för förare som ville ut i racingvärlden.

Nu inser de att gräset inte är grönare på andra sidan.

– Jag har världens bästa jobb, säger Thed Björk, STCC-mästare för andra året i rad.

– Nu siktar jag på tre raka.

STCC-serien må ha gjort sitt bästa med införandet av omvänd startordning för att få roligare racing och stopp på fjolårets överlägsne mästare Thed Björk, men om de lyckades med underhållningsvärdet så misslyckades de med att stoppa Volvoföraren.

Björk säkrade sin andra raka titel – och tredje sammanlagt – redan i årets näst sista heat på Mantorp.

– Otroligt skön känsla. Jag visste ju att jag hade två chanser på mig att vinna mästerskapet och behövde komma in som sexa. Jag var livrädd i varje situation. Jag tänkte "vad GÖR de? Nu måste jag ju köra om, det vill jag ju inte", men försökte göra omkörningar när andra fajtades och jag kunde slinka förbi. Men när växellådan hängde sig i chikanen så hade jag lite puls, det måste jag erkänna, säger Björk, som till slut kom fyra och säkrade titeln.

Inget kontrakt

Fredrik Larsson, BMW, vann loppet och tog andraplatsen i mästerskapet medan Fredrik Ekblom, Björks stallkompis i Volvo, tog den sammanlagda tredjeplatsen.

Björks framtid är nu lite oviss.

Eller...?

– Jag har inget kontrakt, men jag har trivts så oerhört bra med Polestar och Volvo. Jag har utvecklats så enormt de här tre säsongerna och i morgon ska jag åka till Los Angeles och visa upp en bil och köra lite. Inte åka dit och sitta på ett kontor och hålla på med papper, utan åka dit, representera Polestar och köra bil. Tidigare jagade jag långlopp och andra styrningar i utlandet, nu inser jag ju att jag har världens bästa jobb.

Och chansen att han får behålla det är, naturligtvis, stort.

Bra förhandlingsläge

Alexander Murdzevski Schedvin, kommersiellt ansvarig för motorsport på Volvo Personvagnar, håller med.

– Han har ett bra förhandlingsläge... Nä, men vi kan väl säga att jag skulle bli mycket förvånad om vi inte behåller de fyra förare vi har även nästa år (förutom Björk och Ekblom ingår även Carl Philip Bernadotte och Robert Dahlgren i stallet).

TT: Tänker du skicka Björk till Australien för att ersätta Dahlgren i V8 Supercars?

– Nja. Det ska mycket till om man ska lyfta bort en regerande mästare från en serie. Sverige är ändå nyckeln i vår motorsportsatsning, och misstaget jag tycker de gör i Formel 1 är att de lägger för mycket energi på att få två snorvalpar att samsas. Det slipper vi med våra rutinerade förare, säger Murdzevski Schedvin.

TT