Aftonbladet
Dagens namn: Gabriella, Ella
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Det är revolution på gång inom STCC...

Sportbladets nya STCC-krönikör: Robert Dahlgren är favorit till titeln

Bob Hund sjöng det redan för elva år sedan, men det tog ett tag för STCC-cirkusen att putsa dansskorna.

Det är dags nu.

Almanackan skriver 2009 och revolutionen är på gång.

Det är ju som det är.

Vinter blir vår och en exilsökande sol som på nytt hittat hem skrattar i takt med en himmel som ler och vi går runt i ett kollektivt rus och undrar hur det kunde gå så fort och vad som egentligen hände.

Det är samma visa varje år, men ibland finner vi nya svar till gamla funderingar.

Som nu.

Som när ett nytt ansikte kan beträda tronen.

Petersons arv

Örebrotrakten har abonnerat på STCC-titeln sedan Caesar kastade tärningar vid Rubicon och man kan undra hur de blivit så bra.

Kanske är det Ronnie Petersons arv, kanske är det vattnet i Hjälmaren eller kanske närheten till Kumla som gör alla hejare på att fly, men den stora frågan är om en titelsamlande 29-åring med ödmjukhet i rösten kan bryta mönstret.

Blir 2009 Robert Dahlgrens år? Blir det här säsongen då Skellefteå sätter gnällbältet på plats och utropar norrland till regenter över motorsverige?

Jag tror det.

Vann de två sista

Förra säsongen gick Polestar från en mellanklass S60 till en mindre C30, och upptakten grusades av en kaross som tappat orienteringen och delar som aldrig dök upp, men när de väl började hitta rätt så visade Dahlgren att han blir en stark aspirant till titeln.

Han vann de sista två loppen, och inför den här säsongen har teamet haft klippkort på flyget till Malaga och banan i Guadix och testat, testat och testat. Sedan har de testat lite till.

De har haft två bilar på plats, full uppsättning mekaniker för båda och Dahlgren har hoppat mellan förarsätena och vägt inställningar mot varandra.

Han säger själv att de hittat hem, att förra årets start i uppförsbacke har blivit nedförsbacke och nu har de rätt växel i från dag ett.

Göransson har vinnarinstinkt

Men det är hård konkurrens.

Ingen leker hem en så tuff serie som STCC, och det kommer bli en dans mellan Dahlgren och tre till.

    Richard Göransson fick farten med modersmjölken och har vinnarinstinkten i blodet.

    Thed Björk är alltid en kandidat och han vet hur man vinner.

    Robin Rudholm har potentialen, men har han tålamodet över en hel säsong? Där finns en grogrund till tvivel.

Fredrik Ekblom då? Han kör för ett helt nytt team och sitter i en ny bil, och med barnsjukdomar slåss man inte om titlar.

Nynnar på skånsk dänga

Regeländringarna då, hur påverkar de?

Fältet kommer bli jämnare utan depå och kvalen betyda mer med sprintlopp, och där kan Dahlgren ha en fördel med framhjulsdrift, men det är först i morgon vi ser tendenserna.

Tills dess kan vi bara ana, och jag tror att den bästa säsongen på länge ligger ligger framför oss med aggressiv åkning, spännande lopp och en lagom dos adrenalin, vansinne och galenskap.

Jag tror också att vi har en norrlänning som sitter och nynnar på en skånsk slagdänga när maj blivit september och serien sammanfattas.

"Nu är det väl en revolution på gång, jag tycker att väntan börjar bli lång."

Ingen har väntat som Robert Dahlgren.

SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet