Björk har chans att ta ett jättekliv mot titeln

SPORTBLADET

Ok, snabb fråga:

Hur många trodde på förhand att Tommy Rustad skulle vara bäste Polestar-förare och Robin Rudholm främste WestCoast Racing-kandidat?

Ni som räcker upp armarna kan ta ner dem och erkänna att ni ljög. Ni andra kan känna stolthet över er ärlighet och gemensamt konstatera:

Det här är året då inte mycket gått som man trott.

STCC-säsongen 2009 kändes på förhand som en halvöppen historia .

Vi – eller i alla fall jag – spånade kring Robert Dahlgren som den starkaste kandidaten till titeln och Richard Göransson som hårdaste konkurrent med en viss brasklapp för Thed Björk.

Hur det har gått?

Tja, här sitter man ett knappt halvår senare med byxorna nere vid knäna och inser att det inte riktigt blivit som man trodde eller tänkt sig.

Visst, Thed Björk i topp är allt annat än en skräll, men Tommy Rustad som bäste Polestar-förare och Robin Rudholm som främste WestCoast Racing-kandidat?

Nej, det var faktiskt svårt att se den komma.

Jag varnade i och för sig för Tommy Rustad inför säsongen, men det handlade snarare om en gulflagg för en kille som kunde ta en loppseger här och där men som trots allt skulle spela andrafiol bakom Robert Dahlgren.

Hur det har gått?

Robert Dahlgren har lidit av teamets vilja att kräma ur hans Volvo C30 allt och lite till med konsekvensen att den skurit ihop titt som tätt, Dahlgren har tvingats jaga, stressen har hunnit i kapp och Rustad har kunnat smyga på i skuggan och hämta säkra poäng i en bil som inte varit pressad över gränsen.

Sedan har vi WestCoast Racing.

Robin Rudholm har fart i kroppen, erfarenhet, hyfsad vinnarskalle och han sitter i en bra bil, men Richard Göransson har vunnit flest STCC-titlar tillsammans med Fredrik Ekblom (3) och kallar sig själv STCC:s Zlatan.

Och han gör det av en anledning.

Göransson är – i sina egna ögon – den absolut mest talangfulle föraren i hela fältet och han kan dessutom backa upp den självbilden med fakta: Göransson är en vinnarskalle som inte viker ner sig när det blåser kallt.

Hur det har gått?

Lite lätt fel. Viljan att vinna har skjutit alla riskkalkyler över bord och en Göransson som inte är i balans börjar lätt chansa. Allt eller inget-tänk som kostat viktiga poäng i sammandraget.

Då återstår Thed Björk, undantaget som bekräftar regeln.

Han har uppfyllt allas högt vridna förväntningar, hämtat poäng efter poäng och valt att stiga åt sidan när en konkurrent pressat på bakom.

Björk har hela året med uppbackning av en superräv som ”Flash” varit en taktisk virtuos som prioriterat helheten framför ögonblicket.

Och i dag har han chansen att ta ett jättekliv mot sin andra STCC-titel genom tiderna.

Hur det kommer gå?

Fan vet, och det känns som att man har allt att förlora på att offentliggöra en gissning.

Man vill ju inte tappa byxorna helt.