”Om tillfället gör tjuven heter han Rustad”

SPORTBLADET

MANTORP. Man ska vara försiktig med klichéer, men ibland kan man inte blunda för dess sanning.

Dan Cook födde "it aint over til the fat lady sings" 1978 och 31 år senare gick de orden som en röd tråd genom hela STCC-finalen.

Tommy Rustad måste älska det uttrycket.

Thed Björk måste hata det lika hårt.

Den legendariske amerikanske sportskribenten Dan Cook skapade de bevingade orden efter en basketmatch mellan San Antonio Spurs och dåvarande Washington Bullets, även om ursprungsfasen egentligen var "The opera ain't over till the fat lady sings".

Men opera, basket eller för all del STCC – ibland går det inte blunda även om man stänger ögonen.

Fråga bara Thed Björk.

För två veckor sedan hade han kopplat ett Karelin-grepp om titeln när två varv återstod och Robert Dahlgren bara hade en bil kvar att passera efter att ha startat från sista plats.

Den bilen var Björks, och med adrenalin i stället för bensin i tanken drog Dahlgren med sig Björk i fallet. Även om det är en incident som är passé, även om vi inte ska inte dryfta någon skuldfråga, så fick den en uppenbar konsekvens.

Thed Björk hade plötsligt allt, precis allt, att förlora när finalen knackade på dörren och titeln skulle delas ut. Killen som varit i ledning sedan den andra deltävlingen såg plötsligt hotet i stället för möjligheterna och då går det som det ofta gör.

Åt h-e, eftersom marginalerna plötsligt tillhörde någon annan.

Kände sig bestulen

Efteråt stod han med en blick som berättade mer än en tegelsten av Leo Tolstoj och ett kroppspråk som bekräftade ögonen, men munnen ville inte gå hand i hand.

Han var ödmjuk, resonabel och ska ha en eloge för att han ens pratade, men innerst inne glödde stubinen.

Thed Björk kände sig bestulen på en seger han tyckte var hans, och om det är tillfället som gör tjuven heter han Tommy Rustad.

När Rustad vann det första loppet satte han stor press på Björk, och när Björk fick en påhälsning av Richard Göransson i sidan i det andra loppet behövde norrmannen behålla en femteplats för att titeln skulle säkras.

Och Rustad slutade såklart femma och säkrade titeln med minsta marginal, men det förändrar inte det faktum att han är en välförtjänt segrare.

Vinnare brukar i regel vara det.

Rustad satt i den snabbaste bilen, körde hem fem lopp-segrar under året och levererade även just i det ögonblick som han var tvungen att leverera.

Fantastisk avslutning

Samtidigt så har inte Björk vunnit ett enda race, och när den mest dramatiska och fantastiska STCC-avslutningen på länge, kanske någonsin, skulle avgöras så kom notan in på bordet.

Man måste vinna för att vinna, och när den där feta kvinnan var på väg att ta ton stod Thed Björks bil redan parkerad vid sidan av och han själv fanns att skåda med tom blick.

Tommy Rustad vann – Thed Björk gjorde det inte.

Det var en ganska talande bild, i all sin enkelhet.