Bröt de två sista loppen

Tung avslutning för Hohenthal i Formel 2

Tuff säsong Sebastian Hohelthal har upplevt en tuff säsong i Formel 2. I helgen bröt han säsongens två avslutande tävlingar i Barcelona och nu är framtiden oviss. FOTO: HOHENTHAL.SE
SPORTBLADET

Sebastian Hohenthal bröt båda loppen i säsongens sista Formel 2-tävling i Barcelona. Därmed fick Sveriges hopp i Formel 2 nöja sig med en 17:e plats i mästerskapet.

– Det finns många förare i serien som jag slagit förr men som jag inte lyckades slå i år. Vad som helst kan hända och det har jag fått erfara år, säger Hohenthal till Sportbladet.

Det var en mardrömsavslutning på en säsong som för Hohenthal haft få ljusglimtar. Kvalet i Barcelona gav en elfte och en tjugonde plats. I första loppet la sedan styrningen av. I det andra körde Hohenthal av efter ett misstag.

– Vi var långt efter tidsmässigt på kvalen och sedan fortsatte det strula. Det är inte bara för mig det strular, det är för många andra också, säger Hohenthal.

Stora skillnader

Många förare var efter säsongsavslutningen upprörda över de stora skillnaderna på bilarna i enhetsklassen. Vissa anklagade organisationen för att ge vissa förare bättre material än andra.

– Det stämmer att det var så, säger Hohenthal.

– Är det så är det skandal, men jag vill inte tro att det är så. Men motorsport är politik, makt och pengar.

Han tillägger att han inte vill skylla säsongens resultat på bilen.

– Problemet är främst att det varit många nya banor för mig. På de engelska banorna funkade det, på de andra har det krånglat.

Framtiden oklar

Sebastian Hohenthal slutade på 17:e plats i Formel 2-mästerskapet. Alla sina sju poäng plockade han på Donington i mitten av säsongen. Nu är hans framtid oklar.

– Jag tänker avvakta vad som händer i olika serier. Framförallt tittar jag på Formel 2 men även vad som händer i andra serier. Inget kontrakt kommer att skrivas förrän i januari eller februari. Ändrar de inte en del saker vet jag inte om jag är intresserad.

Vad är det du tycker att de ska ändra?

– Det är en del saker i avtalet. Bland annat att förarna inte borde få köra för andra serier vilket en del har gjort i år, och vilket gett ett klart övertag.

Bilarna har fått en del kritik av förarna. Vad behöver göras åt dem?

– Vi vill att de ska bli lite snabbare och enklare att hantera. Det har varit mycket problem för de flesta. Det går åt rätt håll men det tar tid.

Om du skulle beskriva säsongen, vad skulle du säga då?

– Sådär.

Vad har varit bra?

– Det är en frän serie och bra tv-bevakning. Det är en bra show och mycket publik vid banan. Allt är proffisigt, ljusår bättre än brittiska än Formel 3 till exempel. Det dåliga är det sportsliga. Det har varit stople ut och mycket problem.

Hohenthal tror att ungefär hälften av säsongens förare kommer att stanna kvar. Resten av platserna kommer nya förare att ta. Den stora frågan för hela organisationen är om mästerskapsvinnaren Andy Soucek från Spanien får en plats i Formel 1. Det hoppas F2-organisationen - och också Hohenthal - då det skulle öka intresset för serien ytterligare.

FAKTA

Sebastian Hohenthal

Ålder: 24

Bor: Mora

Kör: Formel 2

Slutplacering 2009: 17

Formel 2

Antal förare: 24. Konstruktör: Williams. Motor: Audi, Däck: Avon Mästare 2009: Andy Soucek