Ska tävla i Las Vegas – med Schumacher

Joel Johansson kör med världseliten mitt i Las Vegas: ”Ska bli riktigt häftigt”

1 av 4
PÅ VÄG TILL LAS VEGAS Joel Johansson,19, ska köra med ”Schumi” i USA.
SPORTBLADET

För bara en vecka sedan tog han tredjeplatsen i den internationella kartingserien WSK.

Nu drar Joel Johansson, 19, till Las Vegas för en säsongsavslutning inför motoreliten med Michael Schumacher i spetsen.

– Det ska bli riktigt häftigt, vi kommer ju att köra mitt i stan, säger Johansson.

Inför avslutningen av Winning Series Karting-säsongen kunde Joel Johansson från Örebro nå en andraplats i mästerskapet. Men tävlingen i italienska Lonato blev inte vad Johansson hoppats. Trots det nådde han tredjeplatsen i WSK-mästerskapet.

– Det är ganska stort. Det är nittio förare som startar och alla som är med startar i VM och EM. Så det är stort. Jag har haft en rätt stark säsong, men jag lyckades inte i VM och EM.

Fyller 20 år

Under sina år som kartingförare har Joel Johansson sett många konkurrenter gå vidare till större klasser. Ännu fler har lagt av. På fredag fyller Joel Johansson 20 år.

– Jag är nästan för gammal för karting, säger han och skrattar.

– Men jag tänker fortsätta, säger han och tillägger att flera av de stora namnen inom karting är över 30.

Närmast i planeringen är jättetävlingen SKUSA SuperNationals XIII – som körs mitt i Las Vegas. I klassen KZ2 kommer F1-förarna Sebastien Buemi och Jaime Alguersari att köra. Men det stora dragplåstret är Michael Schumacher, som själv ringde upp och ville vara med i tävlingen. Joel Johansson ska köra i KF2, klassen under stjärnorna.

”Kommer stanna i gokart”

– Det ska bli väldigt häftigt att köra där. Det är ju mitt inne i stan.

– Målet är att vinna tävlingen. Det är mycket stora team och många stora namn med. Så lyckas man där kan man placera sig i ett bättre förhandlingsläge inför nästa säsong.

Och hur är planerna för nästa säsong?

– Jag kommer att stanna i gokart. Jag har erbjudande att stanna kvar i stallet jag kör för nu, men vi förhandlar fortfarande om vad som ingår i dealen. Jag har två andra team som jag förhandlar med samtidigt och tar väl beslut fram emot nyår.

– Tanken är att jag ska kunna köra helt gratis, med allt betalt. Det ska kunna gå att få fram. Det är det jag siktar på.

Kostar miljoner

En säsong i den internationella gokarten kan kosta upp till två miljoner kronor, även om de flesta betalar ungefär hälften och nedåt.

Nu står stallet för den kostnaden – och förhandlingarna handlar mest om att Johansson ska få en så bra bil som möjligt.

– Får jag rätt material av mitt team så klarar jag att leverera till dem. I början av säsongen hade vi lite problem och jag var tvungen att ställa mig upp och ryta till. Sedan släppte det under säsongen och jag levererade segrar.

FAKTA

/Joel Johansson

Ålder: 19

Bor: Örebro

Gör: Racingförare och rörmokare

Kör: Winning Series Karting

Stall: Energy Racing Karts (Italien)