Bjöd in polisen som kartläsare

Sandell stoppades av irriterad polisman – löste problemet genom att låta honom åka med i bilen

SPORTBLADET

Rallyföraren Patrik Sandell och kartläsaren Emil Axelsson blev stoppade av polisen i samband med helgens rally i Kroatien.

De gillade inte hans framfart under testet dagen före tävlingen.

– Polisen var lite irriterad. Men det slutade med att han åkte med som kartläsare på en sträcka, så då var han nöjd, säger Sandell till Sportbladet.

Löste problemet Patrik Sandell lät polisen åka med som kartläsare. FOTO: PATRIKSANDELL.COM

Patrik Sandell och Emil Axelsson, som annars kör rally-VM i klassen PWRC, var i helgen inbjudna till det kroatiska rallymästerskapet och tävlingen Rally Porec. Förra säsongen vann de den tvåhjulsdrivna klassen – nu bjöds de in till fyrhjulsdrivet.

– Tävlingen kördes på asfalt och alla svenska rallyförare har brist på asfaltskörning. Så vi försöker ta alla tillfällen vi får.

”Var lite irriterad”

I Kroatien var inte alla lika medvetna om tävlingen. Den lokala polisen gillade inte att Sandell och Axelsson for fram på vägarna när de testade banan dagen före tävlingen.

– Jag vet inte om det var ordning på alla papper men oavsett hade inte den lokala polisen koll på det. Polisen var lite irriterad. Men det slutade med att han åkte med som kartläsare på en sträcka, så då var han nöjd, säger Sandell.

– Han var trevlig, vi förstod inte riktigt vad han sa, men det var inget problem. Det fanns gott om folk från teamet som tog hand om det så vi stod mest i bakgrunden och drack vatten.

Växellådan gav upp

När Rally Porec väl satte igång var turen inte längre på Sandells och Axelssons sida. De fick en bra inledning och låg trea och var på uppåtgående efter sju sträckor. Men på den åttonde sträckan kunde Sandell inte längre använda växellådan och svenskarna bröt tävlingen. Då hade de vunnit tre sträckor på morgonen.

Patrik Sandell och Emil Axelsson blickar tillbaka på en säsong som slutade negativt. De hade chansen att ta andraplatsen i VM inför sista tävlingen, men slutade som fyra.

– Det var en säsong som började kanonbra med två segrar i rad. Sedan var det småstrul med bilen. Det var lite snopet. Hade man kunnat räkna bort de grejerna hade vi vunnit. Vi är jättenöjda med prestationen som vi själva har gjort i år.

För Sandell och Axelsson börjar nu arbetet inför nästa säsong, då tävlingarna sätter igång redan i januari.

– Nästa år är målet att vi ska vinna VM, det finns inget annat. Vi vann flest sträckor av alla i år. Nästa år handlar det om att knyta ihop det hela.

FAKTA

Patrik Sandell

Ålder: 27

Yrke: Förare Production World Rally Championship

Stall: Red Bull

Bil: Skoda

Bor: Östersund

ARTIKELN HANDLAR OM