Storsatsningen ska ge VM-plats

”Jag måste vara topp tre nästa år”

Siktar högt Svenske racingtalangen Alexander Kristiansson har kört ett 20-tal tävlingar utomlands under året. Nu gör han en storsatsning för att försöka få en VM-plats 2011. FOTO: ALEX-RACING.NU
SPORTBLADET

2009 blev ett succéår för MC-föraren Alexander Kristiansson.

Nu har talangen fått ett nytt Red Bull-kontrakt – och inleder en storsatsning som ska ge honom en VM-plats till 2011.

– Jag måste vara topp tre nästa år för att Red Bull ska hjälpa till. Då tittar VM-stallen på dig, säger Kristiansson till Sportbladet.

Alexander Kristiansson. FOTO: ALEX-RACING.NU

Alexander Kristiansson är 16 år gammal. Han har precis avverkat en säsong med nästan 20 tävlingar utomlands. I Red Bull Rookies Cup, tyska IDM samt spanska och holländska mästerskapen.

Bäste nykomling

Det blev ett succéår. Kristiansson var bäste nykomling i Red Bull Rookies Cup, mästerskapet som körs tillsammans med MotoGP, och slutade nia totalt. I resten av mästerskapen missade han flera tävlingar, men tog ändå starka placeringar. Det har gett ett nytt Red Bull-kontrakt.

– Ja, det är klart för nästa säsong. De frågade om jag ville köra ett år till och det tackade vi ja till.

Tycker du att det var väntat att de skulle ge dig nytt kontrakt?

– Jag slutade som bästa nykomling, så jag anade nästan det.

Men 2010 är bara en station är på vägen för Kristiansson, som siktar på att ta en VM-plats i 125-klassen till säsongen 2011. För att komma dit har han lagt upp en plan. Han vet att han behöver bli bättre - på flera plan. Fysiskt - men även psykiskt.

”Tufft mentalt”

– Det har varit tufft mentalt det här året, så jag ska ta kontakt med en mental tränare som ska hjälpa mig för att klara av att ladda om till tävlingarna.

Vad krävs av dig för att du ska få en plats i VM?

– Jag tror att jag måste vara topp tre för att Red Bull ska hjälpa till. Då tittar VM-stallen på dig. Åtminstone topp fem behöver jag vara, säger Kristiansson som också avslöjar att diskussioner om en VM-plats redan inletts.

– Vi har snackat med några stall. Om vi får ihop pengar så tror jag att det ska lösa sig.

Hur stor skillnad är det på VM och det du hittills kört?

– Cyklarna i IDM är inte jättelångt efter de i VM och Red Bull är också ungefär samma. Men de i VM går mycket fortare. Allting är bättre.

Samtidigt som Alexander Kristiansson kör Red Bull Rookies Cup kommer han att fortsätta i det tyska, holländska och spanska mästerskapet. Om resultaten blir vad Kristiansson tror kan drömmen om VM bli sann.

– Det är mitt mål, så jag tänker på det hela tiden. Det hade känts riktigt stort.

FAKTA

Alexander Kristiansson

Ålder: 16

Längd: 170 cm

Vikt: 54 kg

Gör: Kör roadracing klass 125 R

Bor: Hörby