Sprintstjärnan blev diskad i O-ringen

Hoppade över ett staket

Foto: Scanpix
Jerker Lysell.
SPORTBLADET

Sprintstjärnan Jerker Lysell såg ut som en överlägsen segrare - men diskades.

I stället blev det Jonas Leandersson och Annika Billstam som vann O-ringens tredje etapp.

– Shit happens, sade Lysell när segern gick upp i rök.

Han har haft en miserabel inledning på femdagarstävlingen i Halland. Inte blev det bättre på den tredje etappens sprint i hettan inne i Halmstad.

Efter en skön dag på stranden hade många av de andra 15 000 O-ringenorienterarna samlats inne på Stora torg för att följa elitlöparna.

De fick se Jerker Lysell springa i mål över halvminuten snabbare än någon annan. Bollnäslöparen såg ut att ta ännu en i raden av många sprintsegrar.

Hoppat över staket

Då upptäcktes det att han på ett ställe hoppat över ett staket som inte fick passeras av löparna.

– Jag känner Jerker och han är väldigt ärlig och sportslig. Stort av honom att erkänna direkt, sade Leandersson, vårens europamästare i grenen, som fick ta över prischecken från sin landslagskompis.

I VM för en dryg vecka sedan misslyckades båda.

– Skönt att få revansch nu. Jag gjorde ett bra lopp, sade segraren, som bland andra slog den nye totalledaren i O-ringen, fransmannen Thierry Gueorgiou, med 13 sekunder.

På damsidan övertog Tove Alexandersson ledningen totalt, men i jakten på skärmar kors och tvärs längs Halmstads gator fick hon ge sig med tio sekunder mot Annika Billstam, bronsmedaljör i just sprint på VM i Lausanne för en och en halv vecka sedan.

Laddat på stranden

Precis som alla andra hade Billstam laddat upp på stranden.

– Jag valde klipporna ute vid Tylösand. Badade minst 20 minuter – det var underbart skönt att svalka sig, sade Billstam, som vann med tre sekunder före norskan Anne Margrethe Hausken.

En dålig andraetapp gör att hon ligger över fem minuter efter Alexandersson i sammandraget och får svårt att komma ikapp. Men nu återstår två tunga långdistanslopp i tävlingen och även långt gillar hon.

– Hoppas att jag är så genomtränad att jag kan plocka in på de andra. I dag tänkte jag inte så mycket på totalen utan såg sprinten bara som ett separat lopp. Det ska jag göra i fortsättningen också, sade Billstam.

Thomas Eriksson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM