Dubbla medaljer i orienterings-VM

”Har haft förhoppningar om att ta en medalj”

Foto: Foto: Sören Andersson / SCANPIX
Johan Bergman tog brons på medeldistansen vid orienterings-VM i finska Vuokatti på fredagen.
SPORTBLADET

Sverige tog i dag sin femte och sjätte medalj i orienterings-VM.

Först knep Gustav Bergman, 22, bronset i herrarnas medeldistans, sedan sprang Tove Alexandersson, 20, hem silvret för damerna.

– Det var väldigt nervöst att stå i målfållan och se om det skulle räcka till pallen, säger Bergman till förbundets hemsida.

Svenske Gustav Bergman satsade allt från start och såg länge ut att göra ett felfritt lopp.

Trots två mindre misstag fanns han hela tiden med i täten, och blev till slut trea. Ryssen Leonid Novikov vann med nio sekunders marginal före fransmannen Thierry Gueorgiou, sjufaldig världsmästare på distansen.

Bergman var 36 sekunder bakom Novikov.

– Det hade inte varit roligt att bli fyra. Jag är fantastiskt glad över att det räckte till ett brons, säger Bergman till förbundets hemsida.

”Svårt att tagga till”

Och fortsätter:

– Mitt främsta mål har varit att göra ett bra lopp. Men det är klart att jag haft reella förhoppningar att ta en medalj. Det är inte så ofta man får springa ett VM i nordisk terräng. Så när chansen väl dyker upp gäller det att ta den, säger Gustav Bergman.

Bland övriga svenskar hamnade Peter Öberg på tionde plats och Johan Runesson blev 14:e man.

– Efter att ha missat flera kontroller kom Gueorgiou ikapp och då var det svårt att tagga till. Det är irriterande att känna att jag har farten, men inte lyckas hålla ihop det, säger Runesson.

Segraren Novikov har aldrig varit i närheten av prispallen i VM-sammanhang tidigare. Som bästa resultat hade han en 13:e plats från Sverige 2004.

– Jag kan inte förstå att det blev guld, det är helt fantastiskt. Loppet var inte helt perfekt men farten var bra, säger Novikov enligt TT.

Niggli överlägsen

Damernas medeldistansfinal blev en repris på långdistansen med en ny uppvisning av Simone Niggli, som tog hem karriärens 23:e VM-guld.

En minut och 45 sekunder bakom schweiziskan kom Tove Alexandersson. Men en stor miss på långsträckan höll på att ställa till det.

– Jag var inte tillräckligt noggrann med kompassen och drog snett ut ifrån kontrollen. Därför fick jag springa längre i skogen i stället för ut på en stig. Där gick en del tid, efter det fick jag kämpa för att komma tillbaka in i loppet, säger hon.

Annika Billstam blev sexa och Lina Strand 27:a. I morgon avslutas VM med stafett.

ARTIKELN HANDLAR OM