Nära medalj för Alexandersson

Foto: Bildbyrån
Tove Alexandersson.
SPORTBLADET

Tove Alexanderssons fotskada läkte i sista stund.

Under långdistansloppet i orienterings-VM var hon länge på medaljplats.

I mål? Sju sekunder från bronset.

– Jag läste till fel kontroll, säger hon till TT.

Tove Alexandersson hade ett dystert VM i skotska Inverness. Den 22-åriga svenska stjärnan skadade foten inför mästerskapet och var tveksamt startande. Hon sprang sprintkvalet, men var tvungen att dra sig ur finalen.

Ett tag tydde det mesta på att hon skulle åka hem. Det var därför högst överraskande när Alexandersson under torsdagen meddelade sig redo att springa fredagens långdistans.

Väl i skogen gick det fort för Alexandersson. Efter närmare en timmes orientering höll hon en säker medaljplats. Sedan tappade svenskan fart – Svetlana Mironova (Ryssland), Mari Fasting (Norge) och Ida Bobach (Danmark) hann ifatt – och sjönk ned till en fjärdeplats.

Nära medalj

Hon tappade tre minuter till toppkonkurrenterna mellan två tidsstationer och slutplaceringen blev sju retfulla sekunder från ett VM-brons.

– Foten kändes bra. Inget som störde mig, men jag är inte så nöjd med loppet. Sprang bra i början, men sen lite sämre på andra halvan. Jag började springa mot fel kontroll. Då tappade jag ganska mycket, säger Alexandersson.

TT: Med vilka känslor lämnar du VM?

– Svårt att säga nu. Det är väldigt tätt inpå tävlingarna, men det var jättekul att springa ett lopp i alla fall. Kändes mer som en bonus att få springa någonting över huvud taget.

VM-målet uppnått

Sverige slutade därmed på sex VM-medaljer, efter att Olle Boström blivit bäste svensk (sjua) i herrarnas långdistans.

– Helt fantastiskt. Många som har presterat väldigt bra och jag är jättenöjd med lagets insats under VM, säger förbundskaptenen Håkan Carlsson.

– Det har varit en riktig berg- och dalbana med en del tunga återbud under veckan och även innan VM, men ändå lyckas vi prestera väldigt bra. Många löpare som har lyft sig och verkligen klivit på mot världstoppen och visat att de är där för att stanna.

Just sex medaljer var också det antal som var det blågula målet inför mästerskapet och även den mängd som Sverige plockade på VM i fjol.

– Med tanke på de återbud vi haft av många potentiella medaljörer så är det väldigt, väldigt bra gjort av laget.

Nästa gång det är VM, om nästan exakt ett år, står Sverige som värd för första gången på tolv år. Mästerskapet avgörs i Bohuslän.

– Bara att se fram mot det. Hem och träna. Tycker det är väldigt kul terräng och på sätt ser jag fram emot det. Men jag värderar inte mästerskapet högre för att det är på hemmaplan, säger Tove Alexandersson.

FAKTA

Sex blågula medaljer i VM

Svenskt medaljfacit i orienterings-VM 2015:

Guld: Jonas Leandersson, sprint, Annika Billstam, medeldistans.

Brons: Jerker Lysell, sprint, Emma Johansson, medeldistans, Olle Boström, medeldistans, och damstafettlaget (Helena Jansson, Annika Billstam, Emma Johansson).

TT