Stjärnan: Som slår mig hårdast är att bli sviken

Foto: TT
Maja Alm
SPORTBLADET

En dansk ledare skickades hem från orienterings-EM efter att ha smygfilmat flera utövare.

Tredubbla världsmästaren Maja Alm, 27, har skrivit om sveket på sin Facebook.

”Det som gör allra mest ont är inte att vi blev filmade. Det som slår mig hårdast är att bli sviken”, skriver hon.

En jätteskandal har skakat Danmark under orienterings-EM i Tjeckien. I lördags skrevs kom det ut i media.

Orienteringsförbundet hade hittat uppriggade kameror i danskarnas omklädningsrum, badrum och sovrum. En dansk ledare skickades hem efter att ha filmat de danska utövarna med dold kamera.

– Det har varit en stor chock för dem. Så tror jag de flesta skulle känna om de fick höra att någon hade fångat deras privatliv med en kamera utan att de själva visste något. Det är en obehaglig situation för alla, säger landslagsledaren Helge Lang Pedersen till bt.dk.

Enligt konsulten Jan Darfelt på danska idrottsförbundet har man haft misstankar om ledaren.

– Vi har misstänkt att det har pågått en längre tid. Men det visste vi inte med säkerhet, säger Darfelt.

”Kan inte ta mig dit”

En av utövarna som filmades är Maja Alm. Danskan, som utsågs till världens bästa orienterare i fjol, åker hem från Tjeckien med två medaljer. Men hon har svårt att glädjas åt resultatet med tanke på det som har hänt.

”Resultatmässigt är det egentligen ett framgångsrikt EM, men när man upplever det vi fick veta efter målgången i fredags – att en av våra ledare hade filmat oss med dold kamera – blir resultatet mindre betydelsefullt”, skriver Maja Alm på Facebook.

De fick veta om de dolda kamerorna inför fredagens lagstafett. Alm, som har vunnit VM tre gånger, plågades av tankar under loppet.

”Ida och jag hade egentligen beslutat oss för att inte springa, men en halvtimme innan start så pratade vi med vår sportspsykolog som tyckte att vi skulle genomföra loppet. Det går riktigt fint de första kontrollerna, även om kroppen är helt tom på energi så märker jag att det går fort. Jag får kontakt med Ryssland och Finland. Jag har ingen aning om var vi befinner oss, jag tänker bara på de chockerande nyheterna”, skriver Maja Alm och fortsätter:

”Alla de tankarna som har nått mig den sista timmen gör att jag bara vill sätta mig ner på min plats och gråta. Jag vet att mitt jobb är att hitta nästa kontroll, men jag kan inte ta mig dit.”

Kan finnas fler än en film

Personen som misstänkts ha filmat utövarna har polisanmälts. Det finns misstankar om att det finns fler än en film.

”Det som gör allra mest ont är inte att vi blev filmade. Det som slår mig hårdast är att bli sviken av någon som jag verkligen litade på. Jag har inte sprungit på tre dagar, men jag är säker på att lusten till att tävla igen ska komma tillbaka”, skriver Alm på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tjeckien