Journalist torterad och misshandlad

Fick fängelse för demokratiarbete

SPORTBLADET

Huang Jinqiu avtjänar ett tolvårigt fängelsestraff för sitt arbete för demokrati. Under rättsprocessen hade åklagaren problem att finna tillräckliga bevis mot honom. Då försökte man istället få honom inlagd på ett mentalsjukhus.

Foto: ICPC

Huang Jinqiu började arbeta som journalist när han var 18 år. År 2000, 26 år gammal, fick han ett stipendium för att studera journalistik i Malaysia. De nya kunskaper han fick där ledde till att han blev politiskt aktiv, och han skrev regelbundet för utlandsbaserade kinesiska nyhetssidor på internet. I januari 2003 skrev han att han planerade att starta ett nytt parti; Kinas Patriotiska Demokratiska Parti (CPDP).

När han återvände till Kina sju månader senare sattes han under strikt polisövervakning. Den 10 september 2003 publicerade han en artikel om detta, och tre dagar senare greps han. Under flera månader fick hans familj inte veta var han fanns.

Huang Jinqiu dömdes i september 2004 till tolv års fängelse för ”omstörtande verksamhet”. Under rättegången pekades han ut som en av grundarna till CPDP, trots att partiet inte ens hade bildats. När domen överklagades hade åklagarna svårt att hitta bevis mot Huang Jinqiu, och man tvingades utreda fallet ytterligare. I mitten av december 2004 försökte myndigheterna att få honom inlagd på en psykiatrisk klinik istället, men sjukhuset vägrade att ta emot honom.

Huang Jinqiu har utsatts för tortyr och misshandel i fängelset. Bland annat tvingades han att dagligen springa varv på varv runt fängelsegården, och om han stannade blev han slagen. 2006 flyttades han till ett nytt fängelse med bättre förhållanden, antagligen på grund av att han meddelat sin advokat att han inte tänker överklaga domen igen. Hans straff har även förkortats med ett år och tio månader, och han ska släppas år 2013.

FAKTA

Censuren i Kina

Censuren mot tidningar, radio, tv och internet är hård i Kina. Inget land i världen har så många fängslade journalister, men myndigheternas kontroll drabbar även privatpersoner. Hundratals utländska hemsidor blockeras och kinesiska hemsidor har stängts ner. Utländska internetföretag hjälper det kinesiska kommunistpartiet att övervaka internet och kontrollera e-post. Sökmotorer blockerar information som anses känslig för Kinas ledning. Dessutom finns tiotusentals internetpoliser som kontrollerar internetcaféer och jagar personer som vågar skriva om förbjudna ämnen som till exempel demokrati, mänskliga rättigheter och Tibet. Idag sitter mer än 50 ”cyberdissidenter” i fängelse.

Amnesty International

ARTIKELN HANDLAR OM