Aftonbladet
Dagens namn: Naemi, Naima
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / OS 2008

Simningens otroliga utveckling

Den otroliga utvecklingen

1960-talet

Det byggdes bassänger inomhus, folk kunde börja simma året om. Allt fler började tävla.

     

1970-talet

Mängdträning blev hett. Det tränades fler antal timmar. Simmare började göra pass på närmare tio tusen meter per pass, ibland två gånger om dagen.

Dessutom inleddes en styrketräningsvåg i simningen, med start inför OS i Montreal, 1976, och nya generationer simmare utvecklade simtekniken.

I bassängerna utvecklades avrinningssystem och bättre linor mellan banorna, för att hindra störande vågskvalp.

     

1980-talet

Nu gällde mental träning, med idrottspsykologer.

Och de sista åren före 1990 fokuserades mycket på att planera bättre i detalj, både en och flera säsonger framåt. Djupet i bassängerna sänktes till en fast standard på tre meter, som gäller än i dag.

     

1990-talet

Individen hamnade i fokus, plötsligt infördes träning som var personligt anpassad efter varje enskild simmares behov. Dessutom infördes tekniska hjälpmedel på en ny nivå; högteknologi som kunde studera och mäta och simmare fick hjälp att förstå vad de skulle utveckla i sin simteknik.

     

2000-talet

Allt fler simmare som slog igenom var längre och smalare, i korridorerna talades det om ”freaks” som tagit över. Och det var bara början.

2008 införs en tävlingsdräkt i Peking som gör att simmarna slaktar alla tider. Startpallen utvecklas – och snart kommer startblocken, som tillåts redan i höst.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet