Fila bryr sig inte om Cas-domen

”Det är omöjligt att protestera”

Foto: LARS HEDELIN
SPORTBLADET

Ara Abrahamian fick rätt mot internationella brottningsförbundet, Fila, i idrottens högsta domstolsväsende, Cas. Det bryr sig inte Fila särskilt mycket om.

– Det är inte deras område, hävdar Fila-bossen Raphaël Martinetti i ett mejl till Svenska Dagbladet.

"Fila måste arbeta mot den olympiska andan och få till stånd regler om fair play och ha en jury som det går att överklaga till." Så skrev Cas i sin dom efter att Ara Abrahamian överklagat det faktum att Fila vägrade ta emot en protest trots att det står i Filas egna regler att protester ska behandlas. Fila har inte lagt ut domen på sin hemsida. Däremot fördöms Ara Abrahamian och nyligen hörde Fila av sig till den svenska nyhetsbyrån TT för att de ville veta vad Abrahamian sagt om Fila i svensk press.

Svarar via mejl

Filas ordförande Raphaël Martinetti har inte uttalat sig om ärendet i svensk media sedan domen föll, men svarar nu via mejl på tre frågor från SvD och förklarar varför de inte lagt ut Cas-domen på sin hemsida. Bland annat använder han fotbollen och internationella fotbollförbundet, Fifa, som en del i förklaringen.

"Cas är inte rätt forum för herr Abrahamians fall, eftersom detta enbart handlar om brottningens regler. I fotbollen dömer domare varje dag ut straff som ändrar resultatet i matcherna, och ingen av dessa matcher döms sedan av Cas. Jag antar "att Fifa är rikare än Fila och till skillnad från oss har en hord av jurister", skriver han.

Allt gick rätt till

Gunilla Lindberg, vice president i internationella olympiska kommittén kallar uttalandet för "märkligt" och Svenska Olympiska kommitténs ordförande Stefan Lindberg förklarar hur man ser på det hela från Sveriges håll.

– Vi kan inte protestera mot ett domslut, hur fel det än är. Men vi kan kräva att få saken granskad, och det fick vi inte. Det som hände med den sena varningen till Ara är att jämställa med en fotbollsmatch där det ena laget gör ett mål som blir bortdömt för offside. Efter matchen, som slutat 0–0, säger domaren att "näe förresten, det var inte offside, så det blev 1–0". Ara fick en varning efter matchen för något som hände 15-20 sekunder tidigare, säger Stefan Lindeberg, till SVD.

Enligt Martinetti gick allting rätt till och det förekom en videogranskning efter matchen trots att den bröts redan i den andra perioden.

"När gonggongen gick för avslutningen av matchen kallade matt-presidenten till sig poängdomaren och mattdomaren för en konsultation, och efter en videogranskning beslöt de sig för att ge en poäng till (den italienske brottaren Andrea Minguzzi)."

– Det här stämmer inte. Någon videogranskning skedde aldrig, säger säger Stefan Lindeberg.

Omöjligt att protestera

Striden om Ara Abrahamian agerande lär fortsätta. En ny överklagan finns just nu hos Cas som handlar om det faktum att Abrahamian stängts av från OS, men även om han skulle få rätt där tycks det inte som om Fila tänker lyssna. Åtminstone är det lätt att tolka Martinettis sista svar till Svenska Dagbladet som så.

"Det är omöjligt för en idrottsman eller en tränare i vilken sport som helst att protestera mot ett beslut av en domare, och att protester förbjöds redan för tio år sedan"